Monday, December 28, 2009

Tempat-tempat di Kelate

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe....

Mitok ma'ah bbanyok ambo tokde tange skit lately. Minggu lepah ambo kelik dari LA, ado jugok cuti 3 hari. Tapi kelik kkapung. Kelik denu mano ado maso nok cocoh laptop di dinding sangat. Wifi pong takdok. Pah kelik KL pagi ahad, mugo malae tu kijo doh.

Jadi kepada pembaca hok dok menanti post pasal LA di blog ambo hok satu lagi, sobar la deh. Dok tulis la ni, with love from paris lagi you...

Ni ado bendo nok oyak sikit ni. Kelik kelate hari tu, ambo dok baco signboard-signboard yang banyak di jalan-jalan raya. Namo tempat sano sini lah. Ambo tok tahu lah demo ado terpikir atau tidak sebelum ni, tapi namo-namo tempat di kelate, agak unik. Contoh nya?

Palikbang.

Adik kakok eh, Palikbang tu bukae namo asal weh. Ya sebenarnyo *Pelekbe. Tapi bilo kerajaan nok letok namo Pelekbe di peta, terpaksa lah di-baku-kan. Takdok menasio hok sebut Palikbang, kecuali oghe luar ataupun kalu masuk berita. Lagi? Ado lagi? Blana kokna lagi eh. Mari kita mengkaji beberapa tempat lain murid-murid.

Pintu Geng - Bilo demo tutup pintu kuat-kuat, bunyi guano? "Gae!" Jadi namo Geng tu bukae bermaksud gangster adik kakok weh. Geng tu bunyi yang dihasilkan apabilo pintu (besi kot) di hayun hempas. Tapi di signboard, paling sesuai, Pintu Geng lah.

Pendek - Haaaa, hok ni oghe kelate sediri pon ado hok tok tahu. Sebut bbetul. Sebutan dio tidak sama dengan sebutan "Pendek", lawan kepada "Panjang". Sebutan "Pen-" tu demo keno sebut seperti demo sebut "Pen-" dari perkataan "Pendiam". Sebutan "-dek" pula, seperti demo sebut "-dek" dari perkataan "adik".

Bachok - Takdok oghe kelate kato "ambo nok gi Bachok lepas ni". Sebab huruf B pada Bachok ada sabdu nya. "Ambo nok gi Bbachok lepas ni" adalah betul.

Gaal - Mitok tulong jange sebut Gaaaaaaal gitu. Ado duo huruf A bukan bermakna di panjangkan A tuh. Cara sebutan, Ga'al. Tapi ado some signboards hok tulis Ga'al pon. Bagus la.

Tu baru sikit. Contoh-contoh hok ambo mampu tulis la. Tok mampu nok tulis semo la, banyok sangat. Anyway, pasal Pelekbe tadi. Ado duo versi cerito asal usul Pelekbe. Versi pertama: Satu masa dulu, ado dua beradik sesat. Hari makin gelap, jadi si abang pon ajak adik dia solat. Di suruh adik nya azan. "Tapi adik tok panda bae (azan, atau bang)", kata si adik. "Aloh, bae la lagu mano pong", paksa si abang.

Lalu adik dio pon azan "Alif Ba Taaaaa, Alif Ba Taaaaa". Si abang pon terkejut, dan katanya, "Weh weh, pelik dio ni bae". Jadi la Pelekbe (Pelik-bae).

Now, that's just so mengarut isn't it?

Tuesday, December 15, 2009

confuse

Haha, first time update blog duo kali dalae satu hari...

Sebab pertama, ambo boring gilo dok di taipei. Tido cukup doh, jjalae rato doh, perut isi doh, TV takdok hok sedap. Sebab kedua, ambo tok sabar-sabar nok oyak cerito nih...

Sakni ambo naik lift dari lobby. Baru kelik jalae-jalae. Ambik lift dari lobby, naik ko tingkat 16. Bilik ambo di 1619. Pintu lift bukok, ambo pong tubek, nok gi ko bilik 1619 jauh jugok sebab bilik tu hujung skali. Jalae tu gak kito nyok nyok nyok sapa hujung.

Pahtu mmasuk keycard. Eh, tubek lapu meroh. Dio keno tubek lapu hijau baru buleh masuk. Lapu meroh maknonyo error lah. Beci benar gak kalu keno turun lobby balik nok tukar keycard. Ni mesti sebab keycard ambo dok ttepek nga handphone, so ado gangguan magnetic ko guano, sapa data dio jadi bengong abih.

Duo tigo kali ambo dok try. Last-last putus asa, so decide to go down lobby lah after all. Maso tu lah ambo ssedar, dekat pintu tu, takdok sign "Do Not Disturb" hok ambo letok seblom tubek bilik tadi. Kelih-kelih, ambo dok depe bilik 1319.

Confuse semetar. Pah baru terpikir, mesti bilo lift tebukok tadi ambo paka tubek jah, padahal lift baru sapa 13th floor. Huuuu, mujur laaa takdok oghe dalae bilik 1319. Kalu tidok mesti dio dengar ado someone dok try masuk, pah kalu dio gi buko pintu, tidok ko malu.

Ni la jadinyo dae nganguk gak.

eh ko kenal ni tak?

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe....

Demo biaso dok dengar soalae tu? Tuuuu, soalae di tajuk post ni. "eh, ko kenal ni tak?" Biasonyo soalae ni oghe tanyo kito, apobilo kito baru nok kenal dio. Gini la contoh. Demo saing nga Samad Bin Abu. Pada suatu hari, Samad bin Abu kenalkan demo nga Musa Bin Daud.

Demo pong kecek la ko Musa Bin Daud. Demo oyak ko dio dulu-dulu demo skoloh di SMK Pintu Geng. Musa Bin Daud pong tekejut la. Dio kato ko demo, "eh, sayo ado kenal saing sayo ni, dio skoloh SMK Pintu Geng jugok!". Haa, lepas tu, mesti dio tanyo demo, kenal dok si polan bin si polan?

Atau dalae bahasa KL, "oh, ko skolah tu jugak ye. Ko kenal ni tak?"

Aloh berehi benar laaa oghe tanyo soalae tu ko ambo bilo ambo kato ambo kijo nga airline. Dok eh, ambo tok maroh. Cumo nok ssuko jah. Ingat pilot ni ado 100 jah ko. Hehe, 1200 beb. Tu pong airline ambo jah. Ado hok sapa tanyo ambo kenal dok pilot TUDM ni hok bowok pesawat Sukhoi. Bakpo demo ingat juruterbang se-Malaysia ni paka keto kkuro ko blako :p

Ala, gurau jerr. Ambo kato doh kae, ambo tok maroh. Kutuk pong dok. Cumo nok ssuko. Sebab ambo sendiri pong lagu tu jugok. Kalu ambo jupo oghe dari Kampung Beris Kubu Besar gak, mesti sero nok tanyo, kenal dok mamat itu ini. Padahal kampung tu ado beribu-ribu manusio. Pokcik mokcik, adik kakok dan abe abe, sbenarnyo sifat tu sifat semulajadi kito. Mesti sero nok tanyo.

Kadae-kadae bilo ambo baru berkenalan, saing baru ambo tu tersenyum bilo dio tahu ambo oghe Kelate. Bokali dio ado kenal oghe Kelate jugok. Mesti dio nok tanyo ambo, "kenal si dia ni tak, dia pon orang kelantan jugak". Adoyaiiiiiii.

Jadi hari tu ambo gi Mumbai. Dari hotel naik bas gi bbandar. Dalae bas tu ambo berkenalan nga duo oghe crew Afrika, kijo nga Kenya Airline. Aloh dalae hati ambo, gelepar gih nok tanyo dio "eh, mung nga Usain Bolt kenal satu sama lain dok?"

Padahal Usain Bolt tu asal Afrika pong tidok.

Saturday, December 12, 2009

bodo

Tadi ambo bowok kkuro ambo, gi Tesco. Alah kelik, sapa di traffic light, lapu meroh.

Apobilo lapu ttukar hijau, ambo masuk gear 1, nok ggerok lah. Tibo-tibo dengar siren, kelih-kelih, ado keto polis dari arah bertentangan. Polis tu siap paka speaker lagi, mitok laluan. So ambo dari arah bertentangan ni, walaupon lapu hijau, terpaksa lah stop, bui jalae ko polis dulu.

Suddenly keto mercedes putih (dua pintu), blakae ambo honk ambo. Peeeet peeeeeeeeet!!

Dalae hati ambo, eh, mung ni tok napok ko polis mitok nga siren mitok lalu. Hm, ikot mung ah, mung mato skuto bkali. Tapi dio nok potong ambo pong tokleh, sebab keto tepi ambo pong tok ggerok jugok, nok bui polis lalu!

Lepah polis lalu, ambo pong gerok. Ambo napok di cermin blakae ambo, laju mercedes tu cucuk. Ooooo, ko nak marah aku tak gerak tadi yerrrr. Fine, ambo pong slow down lagi. Ambo gak kalu oghe cucuk-cucuk takdok pasal ni, suko benar la makin slow down.

Dio pong litah keto ambo, ambo napok ado 4 oghe dalae keto dio. Drebar dio umur 40-55 ggitu. Dio kelih ko ambo, pandangan tajam sekali. Ambo angkat dagu ko dio, tanda "ponamo mung nok nnate cis?"

Dio balas nga jari tengoh terpacak. So, persoalan ambo di sini:

1) Tok dengar ko siren polis emergency?
2) Ok la tok dengar. Napok pong dok? Hmmm.
3) Maroh ko aku bakpo? Sebab lapu hijau tapi aku tok gi?
4) Mung ni reti baso ko dok eh?
5) Sakit ati aku koho slow? Well, i'm just an old beetle, not like mercedes 2 pintu.

Cheers :p

Saturday, December 5, 2009

mmano?

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

LIMA 2009 sangat menghampakan, tapi ambo tetap teruja nga deruman jet jet TUDM. Turik telingo telingo ambo dengar enjin jet. Tapi hok paling ambo enjoy skali, ialah perjalanan ambo gi ko Langkawi. Demo tahu ambo gi nga gapo? Bukae kapalterbe, tak main la naik flight niiii. Ambo gi nga kkuro ambo tuuuuu.

500 km gi, 500 km balik. 1000 km kkuro ambo gerok dalae 3 hari. Takdok masaaloh lasung. Drebar kkuro jah masaaloh mmulas perut maso alah kelik KL, mujo ado R nR, kalu tidok...... emmm,toksoh pikir lah.

Ambo gi nga saing ambo. Dio sapa from Kuantan, hari Rabu lepas. Janji ambik di airport pukol 8 malam, pahtu terus gi Kuala Kedah. Pukol 7.15 pm ambo turun dari rumoh ambo, nok gi ambik dio. 7.55 pm dio call ambo, dio kato dio sapa doh. Berikut conversation ambo nga dio...

Samad : Woih mung dok mmano wokyoh? Aku sapa doh ni.
Ambo : Semeta la Samad, aku 5 minit lagi nok sapa. Nok ambik mung mmano ni?
Samad : Takpo, mari jah, aku tubik luar terminal ni, nati mung napok la aku.
Ambo : Beyeh.

Tepat 8 pm ambo sapa di terminal, cari la Samad tu. Tapi tok napok. So ambo call dio lagi.

Ambo : Mano mung Samad? Aku sapa doh ni.
Samad : Ni aku ni, aku tubek terminal aku gi alah kiri ni.
Ambo : Wok aloh, sapo suruh gi alah kiri tolo. Aku dok tengoh doh, mari lah kok ni.
Samad : Bengongggg. Tunggu semeta, aku gi lah kok nu.

5 minit kemudian, another phone call...

Samad : Wei mung dok mano, letih aku cari ni.
Ambo : Niii aku niii, aloh tok kae tok napok! Tengoh tengoh dunio nih.
Samad : Aku dok dekat Gate 3 nih. Dok maing ayae itik doh kito ni.
Ambo : Gate 3? Emmmm, jejantas napok? Taxi banyok-banyok napok?
Samad : Jejantas mano pulok wokyohhhh. Aloh laaaa.
Ambo : Mano mung Samaddd!

Maso tu lah baru ambo terlintas di ppalo ambo, jadi ambo pong tanyo dio...

Ambo : Eh, mung ni dok KLIA ko Samad?
Samad : Ho la. Doh mmano lagi?
Ambo : Weiiiii, aku dok airport Subang la weiiiiii!!!!!!
Samad : Eh, mung ggura eh wokyoh?
Ambo : Wojik eh! Aloh ttoloo laaaaaa
Samad : Bengonggggg! Pah pah pah, guano?

Mmmmh, guano laagihh. Gi ambik dio di KLIA la pulok ambo. Tunggu la tigo kali Jumaat pong, tok jupo doh. Jauh sunggoh laaa. Tok tahu la guano, tapi ambo tok confirm nga dio airport mano. Ambo gak pikir dari Kuantan gak, dio naik Firefly la, mugo seblom ni dio biaso naik Firefly mari KL.

Huhhhh, berat sunggoh! Anyway, ni gambar-gambar trip ambo gi Kuala Kedah naik kkuro, pahtu naik ferry gi Langkawi nok tengok LIMA.


Stop di R n R Simpang Pulai, ssejuk enjin semeta. Pukol 1 pagi ni. Ngatuk mato jugok.


Haaaa, baju mahal tuhhh. Acu kelih gamba ggapo di baju ambo tuh. Hehe...

Cito-cito ambo. Bakpo laaaa ambo tok bowok hok nih. Kalu kapal hok ni samo nga kereta F1, kapal hok ambo bowok supo bas je lah

Haaaaa, biso tok biso, bukae oghe jatae hok bowok kapal ni. Proud :)

Juruterbang berjalan megah, selepas membuat satu show yang hebat.

Ok bo lah. Banyok lagi gambar tapi masuk di facebook lah. Loni ambo nok gi check minyok slendar kkuro ambo, nok top up kalu tok cukup. Ho la, jjalae jauh gitumo, dari Subang gi KLIA pah baru gi Kkedoh tu gak. Gilo.

Guo chow duluh bek.

Wednesday, November 18, 2009

nickname

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Demo mulo skoloh mmano? Asrama penuh? Separa penuh? MRSM? Ko skoloh biaso jah? Kalu skoloh biaso, kemungkinan demo takdok namo gelaran, atau nickname. Tapi kalu demo dok skoloh asrama, haaaa, kemungkinan besar demo ado nickname. Mungkin demo seleso nga nickname demo, tapi mungkin jugok demo tok suko sangat nga nickname tuh.

Ho la, dok skoloh asrama ni, jahat skit budok-budok. Bukae jahat gapo, tapi sebab supo adik-beradik, jadi ggura bewok pong tok ssero hati sangat. Ambo ingat mulo ado budok gemuk di MRSM ambo, saing-saing pakat panggil Talub. Sebab, Talub tu tebalik dari Bulat. Pah ado soghe budok tu kulit dio sedikit banyak melanin. Jadi oghe panggil dio Pak Tam. Selamberrrr jer nak panggil anak orang nama macam-macam. Sukatiiiiiiiii jer.

Ado soghe lagi tu, oghe panggil Pok Gad. Dio saing baik ambo. Dio baco blog ni jugok. Ado la. Sory deh Pok Gad, sajo jah nok bui example. Anyway, oghe panggil dio Pok Gad sebab muko dio supo pak guard asrama la. Sedak dok bui example paka oghe laing. Ambo? Haaaa, ambo ado jugok.

Mat Preng.

Hehe. Anda tersenyum sampai lobang telinga? Well, cerito nyo start maso ambo di Form 4 di MRSM Beseri. Biaso lah, masuk mulo-mulo, ado keno ragging skit lah. Abih minggu ragging tu, atau cikgu-cikgu kononnya panggil Minggu Suai Kenal Bersama Senior, para pelajar senior pong adakan Malam Kebudayaan. Kalu demo skoloh asrama, semuo ni biaso sangat lah.

Malam Kebudayaan, junior-junior pong buat la persembahan. Ikot lah, nok nyanyi ko, berlakon ko. Ambo berlakon nga cube-mate ambo. Cerito gapo tok ingat tapi watak ambo, Tok Bomoh. YAAAAAAAAAA, nyo suko ko budok senior. Sebab ado salah satu senior tu dio jadi Tok Bomoh jugok maso Malam Kebudayaan tahun sebelum tuh. Ambo tok tahu bakpo, tapi senior tu oghe panggil Prince.

So ambo pong jadi la Prince Junior, atau di pendekkan, Prince. Veeeeeeeeeery nice. But not for long. Turns out that "Prince", susoh sangat di sebut. Bilo ambo naik Form 5, jadi la Pring. Pah lamo-lamo gak, tok tahu guano, berakhir dengan Mat Preng. Dan kemarin, ambo gi Tesco, ambo dengar oghe panggil...

"Preng! Preng!"

Hah? Panggil ambo ko? Excited sangat, mesti saing lamo di MRSM dulu. Cepat-cepat ambo toleh belakang ambo. Napok kelibat tangan seseorang melambai-lambai. Jatung ambo degup laju. Sapo tuh? Oghe pulok ramai sangat. Tapi celoh-celoh oghe ramai tu, last-last ambo napok.......Dua orang India berjabat tangan.

Dio panggil Prem Kumar bokali. Mok nenek sunggoh.

Tuesday, November 10, 2009

But, then again...

Assalamualaikum uncles and aunties, younger brothers younger sisters, elder sisters and elder brothers...

This time I'm going to write in English. But only for this particular post. You'll understand why later. Hm, my last post about fanatical-but-unsportmanlike supporters of Kelantan resulted in all kinds of opinions. I thank you all for commenting. Most of you who commented seems to agree with me, that fans of Kelantan shouldn't have reacted that way.

I don't know how many people read that post. Or, how many had really fully understood what I meant. When I criticize Kelantanese people, I always make sure I do it in Kelantan "language". Why? Because it's meant for Kelantanese only. Please understand, deep in my heart, I always love Kelantan, and will do so until my last breath.

Sure, Kelantanese are a bunch of over-emotional fans of their football team. They do not know how to lose. When we lose, we do not know how to react "the way a gentleman should react when he loses a girl". We got mad. We burnt some plastic chairs, which is stupid, as the chairs got nothing to do with Negeri 9 goals. And then we did not cheer the players anymore, not even after we were behind by just one goal. How do you expect Kelantan to do magics, like Liverpool did to AC Milan in 2005?

But, and here comes the big but, no other states in Malaysia can unite for their team the way Kelantan did. Look at us that night. Aren't we proud of that? Had it been between Selangor and Pahang, I'm very sure the tickets sales would only be around three quarter of the full stadium capacity. That night, the stadium was filled up, with Negeri's supporter occupying one quarter of the stadium.

My uncle told me that from Pasir Puteh alone, 40 buses headed to Bukit Jalil for the match. Forty buses! From Pasir Puteh only! Not to forget those who came with their friends and families. I heard that many Kelantan fans had camped in front of the stadium the night before the match. In vans, cars, some even in their buses. Though how they showered and answered to the call of nature, I cannot imagined. (I wouldn't be surprised if they did not showered at all.)

Ask this question, which other state can do what Kelantan did? I was at the stadium when Selangor was in the final against Sabah in 2002 (I think so), and the stadium was not filled any more than three quarters. And Bukit Jalil is in Selangor, to think of that! Where are the supporters? Too far to travel? Too busy for work? Imagine if Bukit Jalil is in Kelantan and Kelantan is in the final. Wow, I think the government would then have to put up giants screens outside the stadium!

Sportsmanship aside, I'd say Kelantan fans are at the same level as Liverpool fans and Korean fans (remember World Cup 2002?). You give me goosebumps, guys. High five!

p/s I wrote this in English because not only I want Kelantanese to ggebah idung, but also for everyone to see how powerful we are.

Sunday, November 8, 2009

leloh weh...

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe....

Aloh laaaaaahhhhh leloh wehhhh lllok!! Letih sengoti dek pong gak. Penat. Tired. Ambo sesok napah gih. Ambo ni ya ngepek parok ni adik kakok, sebab nyo, ambo baru balik ppere (berperang)! Haaah tu dio. Biso dok ambo? Askar bukae, tentero pon dok, tapi gi ppere. Sunggoh nih. Wojik eh...

Demo tahu ambo gi ppere mano? Di stadium bukit jalil. Beraaaaaaaat. POMMMM. PIUUUUUT POMMMMM...ZUSSSSSS POM POM POM POMMMMMM. Berasap habih gih. Bayar tu gak kito 20 riyal, kamat ko nok tengok bola. Last-last bola tok tahu dok mmano. Kalu tahu ggitu ambo bowok M-neblah ambo.

Pah gak api pong naik luuuuu luuuu (bunying api tu). Bekeng sek kitoooooo! Oghe sumak masuk goal kito duo kali, chaisssssssss!!!! Nate pemain bola, bakpo mung gi sumak masuk goal alek aku nyoh! Mung tok tahu ko mung tu tokleh sumak goal. Hoh, loni kerusi stadium pong keno bakar. Ya mung gi sumak goal aku tu bakpo?! Baso gilo.

Ambo dok concentrate ko ppere dohhhh. Mapuh gi laaa bola. Bola bukae hidup mati. Tapi ppere, tok jago diri, mapuh ambo! Ambo tengok sekeliling ambo. Rupo-ruponyo, semo pakat ppere. Sokong team kelate? Nope. We're here to battle! Bui support kalu kito control game jah. Kalu oghe sumak masuk goal kito, kito ppere. Haaaa, lagu tuh.

OK la, the truth is, Kelate tok panda kaloh. Hok buat sakit buah halkum bilo ambo telan air liur, is the way we lose. No style. Oghe sumak satu goal, senyap slaluh. Bakpo tok sambung ggende nyoh? Maroh? Emo? Jadi, solution nyo, lepar mercun? Padae la pemain tokleh concentrate pong. We didn't fight with them when they are down. WE LEFT THEM.

My verdict? Kelate kaloh, 50% berpunca dari defence, 50% berpunca dari penyokong. Indra Puta score last minute pong senyap jah. Semo kelih ko ambo bilo ambo nnepik time dio score. Ermm, well, ambo tepik bukae sebab Kelate ado peluang lagi, tapi sebab 3-1 is veryyyyyy much better than 3-0! Tapi who was with me? None. At least not around me.

Sportsmanship? Ermmm, ponamo rima maksud word tuh??

Tuesday, November 3, 2009

Olek Olek Olek

Rano sek2 kito??? Ready to rock Stadium Nasional Bukit Jalil???

Sayo sehariye hari nih dok google gamba jersey, sebab nok tunjuk ko mama nok hok mano so nok mitok beli kat stadium KB. Pah ceroh tok jupo. Jupo gak gamba2 kecik.

Pah fedap, sayo jupo lagu bola Kelate..


The lyric :

Olek... olek olek olek....
Sumbat gol.. sumbat gol.. *repeat

Kito anok Kelate
Bako ore berani
Bilo masuk padey
Kito gomo sengoti
Kito gomo sengoti

Hoh. Mari pakat2 hapal blako lah. Kito pakat nyanyi derrah kat stadium.

Bai, nok google gamba jersey bola hok ado tulih "Red Warriors".

Huh. Tok saba nok gi stadium wak ombok and nyanyi lagu nih.

Gomo Kelate Gomo!!!


p/s : olek tu gapo? gelecek bola eh? he he..


-posted by Iron Butterfly-

tahu bakpo?

Busy, tokde nnulih sangat. Short post nih.

Demo beso naik aeroplane dok? Ado masuk toilet aeroplane? Kalu flush toilet dalae kapalterbe, kuat bunying flush dio deh? FWOOOOOOSHHHH!!! Turik telingo gih, bunyi supo angin laju ggitu. Tahu bakpo?

Sebab maso flush tu, toilet tu "eject" tubek slaluh whatever you left in there.

p/s lain kali naik pesawat, jange dok dekat jambae bilo flush, lamo nyo tarik demo tubek skali..

Sunday, October 25, 2009

Sekali lagi....

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe....

Aloh lamo sengoti tok setuh keyboard PC weh. Mugo ambo gi ccuti. Addicted doh ni bokali, naghak ko sapa raso lego bilo jupo internet. Ah berat. Jadi kisoh gilo pado kali ni tejadi minggu lepas. Tejadi mmano? Osterolia, negaro hok samo nga kisoh dalae post "Terperangkap". Not only the same country, malah, bandar hok samo, hotel hok samo!

Hari tu, ambo bangun, mandi, siap-siap nok fly kelik KL. Bas gi airport ambik crew di hotel pukol 1 tengahari. Ambo biasonyo turun 15 minit awal, jadi pukol 12.45pm, ambo tubek bilik, and took the lift nok gi lobby. Lift pon turunnnnnnnn...... sapa ground floor, pintu lift buko. Tokde ambo nok tubik lift, aikkk, pintu lift pong tutup balik. Then....

Blackout....

Oh ohhhh, this is not gooood. Dalam kegelapan lift, ambo buleh raso lift tu start naik. Takut okayyyyyy! Not funny at all. Shiuuuuuuuuuuuuuuuuuupppp, lift tu naik, berapo tingkat ambo tok tahu mugo blackout. Ambo raso 20 saat jugok lift tu naik. Last-last lift pong stop, and ambo raso sebab lift tu sapa tingkat atah skali. Banyok-banyok hok ambo buleh pikir time tu, demo tahu ambo pikir gapo?

"I'm sooooo going to blog about this"

Yup, tu hok ambo pikir. Pahtu ambo pong guno handphone, nok suluh dalae lift, cari suis alarm. Tapi even better, ambo jupo telefon kecemasan. 5 minit lepah ambo oyak ko receptionist, ado oghe mari, ketuk-ketuk pintu lift, shouting, "hey matey, you in there?" Ambo sajo la nok tunjuk cool so ambo jawab "yeah, I think I'm in here, at least I should be". Suko mat saleh tu. Dio kato rescue mari doh, smeta lagi sapa. 25 minit ambo trap, berikut adalah aktiviti ambo:

1) Bukok jacket uniform, panas!
2) Ukur keluasan lift, sebab nok blog about it right? It's 7 feet by 4 feet.
3) Lepas lampu lift hidup balik, tengok cermin, sengih-sengih check gigi (it's normal)
4) Main PSP, sambung Winning 11. Kaloh lawae Brazil, 1-0. Tapi ambo Turkey jah ok.
5) Menangis ketakutan.

Kecuali hok nombor 5, semua tu ambo buat. 25 minit lamo wei. Semo crew pong keno tunggu la, nok gi airport guano kalu tinggal ambo. Ado skali tu matsaleh tu tanyo "hey, you still in there mate?". Haha, naka question dio dok? So ambo jawab, "Nope, I managed tu get out, thanks". Tanyo sangat soalae ngong.

Lepah dio bukok pintu lift, ambo baru tahu lift tu sangkut antara tingkat 6 and 7. So ambo keno terjun turun. Pahtu naik lift lain, turun lobby. Waaaaah, bagaikan seorang hero, semo crew pakat tepuk tangae bilo ambo sapa hobby. Hotel pong baik, bui ambo air, and bui free jah coca cola hok ambo ambik from mini bar. Satu jah ambo regret, ambo tok ingat ambik gamba dalae lift tu.

Anyway, ambo ni keno supoh ko hotel adelaide ko?

Tuesday, October 6, 2009

Soba

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Hoh, abih doh ko berayo? Aidilfitri is 1 month la, keno la rayo lagi loni. Gege gih di shoutbox ambo, dok cari ambo. Aloh la, oghe nok enjoy berayo pong tokleh. Ambo baru lepah kelik ngekkoh anok ambo di kkapung bini ambo di Bintulu. Leloh kakloh. Balik 3 hari jah. Jadi sibuk la sikit sminggu duo ni. Baby kecik lagi, pahtu hari rayo, pahtu akikah lagi. Soba deh soba.

Tajuk soba ni bukae bermaksud "sabar". Soba ni adalah sejenis makanan Jepun. Loni ambo jjadi oghe Jepun. Mugo tigo kali berturut-turut ambo gi Jepun. Minggu lepah gi Tokyo. Pahtu cuti 3 hari balik Bintulu ngekkoh anok. Pah fly balik, Tokyo lagi. Kemarin baru balik. Esok kijo pulok. Osaka pulok. Parok doh pahni dalae palo ambo dok arigato gozaimas itadakimas sayonara sokmo dohh.

Dek pong gak eh, dok gi lah jjepung sokmo nahh....

Sambung cerito. Hari tu lapar perut maso dok di Jepun. Tubek hotel cari dinner. Ingat dulu kisoh lawan hangguk nga mat jepun? Tu maso beli Unagi (belut). Kali ni gi beli Soba. Soba is like noodle, kuoh dio supo kicap gitu. Biaso takdok lauk jadi ambo tok rusing lah status halal dio.

Demo biaso dinner at a japanese restaurant? Mejo makan dio is the tempat masak itself. Dio goreng the food atas mejo makan kito. So we can see what he cook, how he cook. Bakpo ambo dok kecek english banyok nih? Anyway, di restoran jepun tu, ambo duduk di mejo hok gitu lah.

Order lah Soba satu. "Haikkkkkk!", jepun tu kato, lalu menghilangkan diri ke dapur, mengambil sesuatu. Sekembali nya jepun tu di mejo ambo.... BELEBOKKKKK, dio lempar sekeping "sesuatu" atas mejo ambo, lalu dio pong mula menggoreng. Ah sudddddohhhhhhhhhhhh, ambo teliti mmolek, sekeping "sesuatu" itu adalah, ba-alif-ba-ya.

Lepah lempar daging tu dio pong letok mee Soba slaluh, and ambo meme tokde nok suruh dio asing mee nga daging lah! Haaaaaaaaaaaaaa stadok aaaaapo doh laaaaa. Harga soba 800 yen, poket ambo ado isi 1000 yen. 200 yen buleh beli gapo sangat! Takdok apo lah, pahtu ambo pong ambik soba, bayar 800 yen.

On the way balik hotel, berkecamuk ppalo ambo. Terlintas di otak ambo, bismillah je lahh, ni kiro darurat doh ni. 200 yen tok cukup beli dinner. Perut lapar. Kedai hok terima kredit card tutup blako doh sebab lewat. Esok pagi keno kerja awal. Darurat, tak gitu? Oiiiiii, gilo ko nok isi perut with makanan hok ado "ba-alif-ba-ya"!!! Ambo relo lapar, biar lah sapa tokleh nok fly esok nya.

Balik di bilik, call crew lain, cari steward or stewardess hok non-muslim. Last-last ado lah stewardess ni, dio kato bagi ko dio lah soba tu. Gi bbilik dio, bui soba ko dio, and, Tuhan maha kaya, maha kuasa. Mungkin Tuhan nok uji ambo jah seblom tu. Sebab, stewardess tu ado extra 2 bungkus nasik goreng, hok dio tapau dari KL lagi.

Malam tu, ambo tido nyenyak, perut kekenyangan berisi nasi goreng.....

Friday, October 2, 2009

KFC vs PIZZA HUT

dari note daley facebook my bestfriend Eein Haedzerin :

Ni nok cerito kejadian hok berlaku tiko sayo nge adik sayo nok beli dinner semale. Maso tu 7pm. Lepah discuss gitu gini nge adik sayo, kami buak keputusan nok make fast food jah sebab maghrib doh, nok gi beli makanan goreng-goreng tu ambik maso pulok, takut tokdey nok smaye ngorib. Kalu kelik dumoh dulu malah pulok nok tubek. (bakpo tok masok? Tok cekak la weh, buke mmalas deh… hehehe).

Dekak kawase rumoh sayo tu ado KFC & PIZZA HUT, duk sebeloh2 jah. Jimat maso doh situ. So we decided to have KFC for dinner. Park keto, sayo nge adik sayo pon masuk la dale KFC tu. FYI, KFC situ ssemo workers dio OKU (orang kurang upaya deh dear readers i.e pekak + bisu), so jange la kejuk kalu masuk situ, sero supo masuk library.. Kalu nok order, kito hok tok tahu sign language ni paka main tunjuk-tunjuk kat menu jah la. Payoh jugok nok explain kalu nok pilih bahagian aye hok diminati tu. Contoh deh, nok oyak guano kalu kito nok bahagian kepok (wing) tapi toksey bahagian poho (drumstick)? Cer tera paka amateur sign language… hehe tok ko sakik jiwo rago? Buleh stress tiko lapar telajok tu.

Bagus la kalu KFC nok wat concept ‘masyarakat penyayang’, tapi gak letok la hok jong ambik order tu hok normal, hok lain tu buleh la OKU. Sayo rajin tengok sore customer ni nepik-nepik nok explain ko budok hok amik order tu gapo dio nok. Siyye pulok sayo kelih ko budok tu keno jerkoh, kelip pah kelip pah tok dengar. Customer tu pon sengek, kecek la paka speka (speaker) pon, budok tu bukenyo dengar. Haih… tok tahu la, mace-mace manusio ni. Tu sayo jadi malah nok gi KFC situ, kalu tok lorak takpo. Ni gak nok mitok sos tomato lebih pun tok tahu nok oyak guano. Pah tok jadi la gi KFC, tamboh-tamboh tengok orang duk beratur dekak nge 3 batu, koho la lambat.

Plan B: Make pizza la male ni. Pah masuk la Pizza Hut. Sayo nge adik sayo pon discuss la nok make gapo (discuss pah ceross! Haha) sambil tengok menu. Nok ambil la set hok suggested for 2 persons, consists of 1-personal pizza, 2-chicken wings, 4-bread sticks and 1-baked pasta/rice.

Ikuti perbualan sayo nge Pizza Boy:

Pizza boy: Nak pasta ke rice?
Sayo: Pasta. (tanyo adik) eh.. pasta ni nok bolognese ko carbonara?
Adik Sayo: Bolognese
Sayo: (kecek nge pizza boy) Pasta tu nak bologNESE (NESE as in ten-NIS minus the G) yer.
Pizza Boy: pasta boloGNESE (NESE as in pr-ICE seney cerito jadi BOLOGNICE with the G).

Gayo dio memey mace nok bbetol sebutan sayo jah. Adik sayo start suko doh. Sayo pon nok suko, tapi sayo tehey jah la. Pizza boy pon tengok ko supervisor dio, then guess what?

Supervisor: OK, satu pasta BOLOGNICE………….. (muko confident + poyo)

Ceh! Ado backup supervisor. Tok aci sungguh dop? Saloh jugok pulok tu. *gelak guling-guling*. Even though sayo raso confident dengan pronunciation sayo tapi dio berjaya buat sayo confused sapa sayo gi talipon cikgu English sayo (Nurul Dayanna a.k.a Dianne) tanyo sebutan hok betul. Hahaha! Yang pasti memey hok sayo sebut tu betol. Tok cayo? Dengar DI SINI.

Kalu sayo saloh lagi, please correct me. Ok2...tok baik suko ko org sebab dio saloh sebut (sayo pon buke panda sangak sebut bahaso ITALI ni), tapi sebab dio wak muko kerek-poyo-agah nok bbetul sebutan sayo, walaupon sebenarnyo hok dio bbetul tu saloh jugok, sayo jadi nok ssuko la. Haih… mace-mace manusio ni. Tapi gak, terhibur la jugok malam hari sayo mareng. :-)

Sekian.

Sunday, September 20, 2009

Pantun Raya

Sempena Aidilfitri yang mulia, benarkan ambo ppantun skit....

Saya suka bela buaya,
Buaya yang makan ikan patin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Pantun 4 rangkap. Ori ni. OK or not? Tak creatif? Baiklah ambo bui hok creatif lagi. Bukan saja hujung setiap rangkap bunyi sama, tapi hujung setiap perkataan....

Mamat beri buaya,
Wakaf sihir tin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Creatif, tapi doesn't make any sense. Tok masuk akal. Part mamat bui boyo ok lagi tapi wakaf sihir tin tu meme ngarut. OK ni last. Creatif, dan masuk akal. Creatif sangat, that not only hujung perkataan jah samo, tapi lebih dari itu...

Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Sebenarnyo ambo nok oyak nyo, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Assalamualaikum!

Wednesday, September 16, 2009

Encik Zul

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Ambo gak fed-up benar la kalu bab isi-isi form ni. Ambo tok pasti, tapi ambo raso di negaro lain, takdok la banyok sangat keno isi borang nih. Kito ni, sikit sikit isi form, sikit sikit isi form. Encik, boleh tulis nama Encik dan nombor telifon dan tandatangan sini? Excuse me but can you please fill this up before leaving this counter?

Tulong lah. Banyok mano gak nok buat survey nyoh? Kalu borang penting ambo takpo. Ambo pong tahu butir-butir peribadi ambo keno tulis. Contohnya urusan nga bank, ataupon urusan jual beli rumoh. Tapi ni gak, abih bayar bil, buleh slaluh form. Beli produk compani itu-ini, keno isi form lagi. Mitok namo, alamat, nombor fon. Tigo bendo tu meme standard keno isi. Satu lagi, mitok autograf kito.

Ambo letih doh ngisi borang nih. Pahtu gak ado la oghe call kito, nok tanyo produk dio cukup manis ko, lebih pahit ko, then ask for comments. Loni, ambo buleh form hok ngarut jah, ambo tipu blako. Tapi form hok tidak membawa kepentingan je lah. Contoh, hari tu gi Sunway Pyramid. Beli baju, pahtu dio bagi kupon, dio kato kupon tu buleh gi "counter redeem", buleh free stuff lah.

Sapa di caunter, yezzaaaa, of course keno isi borang. Hadiahnya? Kurma for berbuka (3 biji) and free parking. Terimo kasih. But why do I have to fill up the form?! Okay la okay la, demo nok ambo isi, ambo isi lah.

Nama : Zul Zamzin
Alamat : 8, Jalan Jalan, KL.
Nombor fon : 012-3456789

Seriously okay, meme ambo tulih lagu tu. Bukae nok buat lawok nga demo. Tapi nok perli, atau oghe Kelate kato, nok menganying. Ambik mung. Abih isi, ambo pon berlalu. Tapi tok sapa 5 langkah, ambo dengar someone calling someone's name. "Encik Zul, Encik Zul!". Kuat jugok dio panggil. Ambo pelik la, panggil kuat-kuat pong takdok oghe jawab ko? Tibo-tibo, suara sama, bebunyi lagi,

"Encik Zul! Err, Encik Zam? Encik Zul Zamzin, tiket parking tetinggal ni!! Encik Zin!"

Oh Myyyyyyyyyy Goddddddddddd. Baru ambo teringat, namo ambo tulih dio borang takdi! Ambo pusing, tengok-tengok, ramai oghe dok kelih-kelih. Bokali semo pakat pelik nga namo Zul Zamzin. Aloh la bakpo la aku gi tulih pelik gitumo lalu. Patut Zul sajo cukup la deh? Ambo pong ambik tiket parking di kaunter. Oghe di kaunter tu tengok ambo, tengok form ambo. Mungkin dio baru perasan alamat nga nombor telifon ambo jelas sekali mengarut.

Mungkin jugok dio sedar, logik ko ado oghe namo Zul Zamzin ni?

Friday, September 11, 2009

oyak saloh, x oyak saloh...

salam.

lamo doh x tulih ssini, xdop idea2 menarik ateks. YH takpo la dio cool, HRH x cool. haha. anyway, nok meluahkan perasaan geram jah ni jadi sero nok tulih kot kelate.

dianne ni kijo dalam jabatae komunikasi korporat.. jadi kalu bab2 wi hadioh ko staff, ko customer.. buat event nih gak kijo dianne lah. nok jadi ko crito taun ni kompeni dianne bermurah hati sungguh nah. bui kad rayo, sampul duit rayo pah bui sekuk (biskut ye) dengan bekah lagi. hok mano duk HQ tu wi ttange lah, hok mano duk seluruh malaysia tu dianne keno poslaju siak.



minggu lepah dianne atar la email ko semo ore, wi maklumae la kato kompeni nok wi macey2 tuh. tapi sebab maso tu dey siak kad rayo jah, dianne oyak doh awal2 dalam emel tu.. minggu ni kito wi kad, minggu depey hari jumaat (hari ni la tuh) baru buleh amik sampul duit rayo dengan bekah sekuk.

tapi gak.. pok2 nih excited do'oh bekali banyok bendo buleh taun ni.. sejak kemarin sapa hari ni duk atar email la, telepong receptionist la.. tanyo, "bile dapat sampul nih?".. "dah lambat ni, nak bagi taun depan ke?" wah wah.. sero nok tipah jah pallo. dianne nih dohla sejak buley lepah keno wat kijo sorrey (my boss and my officer tuka department), dey buleh komen2 ginih gak panah hati sungguh. dohla sorey tuh emel pukul 2 pagi (sb dio technician kat our network control centre).. emel ko dianne sorey takpo lah. ni nyo reply TO ALL.. sek2 executive tuh harapnyo x kuak la ringing tone utk emel kat blackberry.. nok maroh jugop weh kalo bbunyi hp tengoh2 tido tengok2 emel gong yang tok penting. anyway, satu malaysia terimo emel dio pagi takdi yang berbunyi..

"agak bile boleh dapat sampul duit raya ni.. kat bank, semua kata dah abis."

oloh.. bukey nyo rayo next week. dekpon gak eh, oyak doh nok wi key.. narak tetibo kompeni x jadi pulok. biar gak logik soalan pun. pah sakniiiii jah baru dianne gi public bank tukar duit, buleh 15 paket (150 keping) sampul.

hoh.. blanar lagi ehhh....

eeee.

Thursday, September 10, 2009

Lemas

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe....

Sapo beso paka topeng bilo tubek rumoh? Keno paka mask tu, loni musim H1N1. Tapi paka sajo tok guno kalu tange gi jamoh kokse pah gi korek idung. Ambo ado baco somewhere, dio kato paka mask sajo tok guno. Tange keno basuh sokmo. Kito keno ingat, naik lift, mesti kito ado pecet, sentuh mano-mano. Naik escalator, mesti pege getoh hitae tuh dok? So wash your hands children!

Sedak ambo ngepek. Hehe, padahal ambo pong mulo-mulo tok paka sangat jugok. Tapi sejak buleh baby ni, ambo keno extra careful la. Hari tu bini ambo suruh tubek gi Tesco Ampang. Situ meme ramai oghe pong, lebih-lebih lagi dekat rayo doh ni.

Wifey : Ha, mask jangan lupe. Pakai tu.
Ambo : Wok aloh, takpo nyohh, sayo jatae gagoh.
Wifey : Ye la, awak memang kuat. Baby kite tu, kang awak bawak balik bakteria!

Hmm, jolo jugok dok? Kito ni mungkin kuat. Maybe virus tu tokleh penetrate body kito. Tapi dio tetap buleh "bergantung" dekat body kito right? Pahtu kito bowok balik virus tu, dekat rumoh, takdok pasal-pasal oghe tuo atau baby-baby hok bejangkit. So ambo pong paka la topeng....

Aloh la adik kakok, lemas sengoti laaaa pakai topeng nih! Ambo ingat ko pakai mask ni biaso jah. Rupo-rupo nyo sesok napas sunggoh gih. Maso di Tesco tu, ambo raso pening sokmo. Kalu tok kerano baby ambo, meme ambo tohok doh mask tu. Peningggg! Tapi ambo gagahkan diri. Ambo tok beso paka mask, bokali sebab tu la ambo raso lemas. Sapa mmutar itik ambo dalae supermarket tu.

Sapa jah di rumoh ambo, ambo tohok topeng ambo depe bini ambo. "Aloh mek weh, nok mapuh lolo doh ambo, dok nyawo dalae topeng gilo nih. Tebal telajok hok ni nih, beli hok laing lah lain kali", ambo oyak ko dio. Bini ambo pong ambik topeng tuh, belek-belek, pah kelih ko ambo.

"Yang awak pakai sampai 3 lapis tu kenape?!"

Tuesday, September 8, 2009

Namo

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Alhamdulillah, ambo jjadi ayoh oghe doh. Hadioh paling besar bagi ambo untuk Aidilfitri! Ho la, rayo seblom ni ambo tok rajeng lagi terimo hadioh seberat 2.9 kg sepanje 2 jengkal. Besar la tu. Suko tu gak ambo. Syukur, suko sunggoh, sapa ambo raso ado hok tekejut tengok post seblom ni. Namo penuh anok ambo.....berbinti kan namo penuh ambo.

Seblom ni ambo memilih untuk tidak menulih namo penuh ambo. Bukae gapo adik kakok, blogging ni bahayo skit. Tengok blog lamo ambo. Ambo tok tulih namo, tok tunjuk muko, tok tulih pong ambo kijo nga sapo. Tapi ssamad hok deki nga ambo tu, aloh la, nyo cari jugok sapo hok nulih blog tuh. Usoho teh.

Biarlah, lepah lepah doh. Pahtu ambo pikir, blog ni should be okay la. Tokkae la nok ngarut pong tokleh, ko guano? Hidup ni keno ado kegembiraan jugok. Dan sebab gembira telajok lah, ambo banggo buleh anok. Nok satu dunio tahu kalu buleh. Best I can do, is announce dkat facebook, and of course, di blog ni. And bakpo ambo tulih namo ambo?

Tok molek la ambo tulih "Qisya Syahmina Binti Ahmad F****" atau "Qisya Syahmina Binti Ahmad *MatCool (*bukan nama sebenar ambo).

So there you go. Tapi toksoh dok gege lahhhh. Shoutbox, comments, mitok tulong jange tulih namo ambo deh. Malu kokre ado pilot lagu ni...

Friday, September 4, 2009

Saturday, August 22, 2009

trial UPSR

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Sebagai seorang Muslim, mulo-mulo sekali, of course la, ambo nok mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak khas untuk pembaca-pembaca ambo sekalian. Terima kasih karena setia membaca blog ambo. Selamat berpuasa.

Part wajib beres, loni meh kito dengar cerito sikit. Kito semakin dekat nga hujung tahun doh. Hujung tahun bermakna musim exam. Exam gapo demo nok...UPSR? PMR? SPM? STPM? Mok ayoh pong start laaa pening ppalo. Mok ayoh lagi rusing ko exam dari anok-anok. Pah bilo nok dekat tubek result, mok ayoh jugok laaaaa hok tok jenero tido malae-malae.

Ambo darjah 6, ado doh ciri-ciri politician gagal. Penolong ketua pengawas tuuu adik kakok wei. July 1996, trial UPSR di skoloh ambo. Dulu-dulu, UPSR ado 4 subjek jah. Tubek jah result, kecewo sunggoh ambo. Math ambo buleh 72 jah. Jadi la 3A 1B. Aloh benok sengoti penolong ketuo pengawas nih...

Sebab tu ambo kato ambo politician gagal. Jadi pado hari Ahad, ado perhimpunan (di kelate, hari Ahad hari skoloh). Kalu perhimpunan gak ambo meme suko. Hidung ggebah sokmo, mugo kito hok jong tarik tali bendera tu gak. Perhimpunan skali tu, ado penyampaian hadiah pelajar-pelajar hok score 4A.

Bendera ado 3, bendera Kelate, Malaysia, nga bendera sekoloh. Ado 3 pengawas hok tarik tali bendera maso lagu dinyanyikan. Lepah abih lagu, berdiri lah tepi tiang tu sapa abih perhimpunan. Adik kakok, hari tu, 2 pengawas lagi tu score 4A. Ambo sekor laaaa duk tesengih-sengih tepi tiang bendera. 95% pengawas score 4A, naik pentas terimo hadioh.

Sedih dok? Ko demo suko? Jahat demo, siyye ko ambo. Malu tu gak kito. Tapi sebab malu tu lah, ambo ngaji kuat. Last-last ambo buleh "...A". Dot dot dot. Hehe. Tokse oyak. Lamo demo kato ambo nunjuk........................ mugo ambo score 4A tu gak.

Selamat berbuka puasa.

Monday, August 17, 2009

meeting kkuro

Assalamualaikum

Kemaring ado meeting pok-pok kkuro. Di Summit USJ. Ambo pong ado kkuro jugok. Gi lah kito di Summit USJ, setaung skali tu gak. Takdok bbadi derah kkuro. Sajo nunjuk, pah tanding sapo paling comel. Kkuro ambo la hok comel skali nyoooooh. Toksoh dok koya la kkuro laingggg. Hehe. OK lah, takdok gapo nok bobe, loghat nok gi kijo doh ni pong. Hoh gamba...


Tengok tu kkuro ambo tuh. Kato doh kae, kito hok lawa skalllllliiiii...


Tuan kkuro hok gong. Musim H1N1 keno paka mask. Sunglass paka jugok. Jadi la maikel jekseng


Aloh la mek, awae gak sayae sunggoh ko mek, mek tahu dok mek?

Kalu kkuro pakat berhipung gak, lagu ni la jadinyo. Laut kkuro.

Ketokurokuning. Ganah dan hebbbat kae tu kaaaee...

Friday, August 14, 2009

mesen gilo

Assalamualaikum, salam sejahtera tuan tuan dan puan-puan,

Ambo buleh hadioh dari parents ambo. Sempena ppindoh rumoh baru, mok pok ambo bui meseng basuh ko ambo. Hok mahal adik kakok wei. Brand ganah. Teknologi canggih bena nah. Siap ado screen. Huuuuuuuu, bokali kalu nok panda guno meseng basuh nih, keno panda komputer duluh. Mahal. Pitih 50 rial tu keno tebal sechi (1 inci) kalu nok beli. Tapi tokleh oyak brand gapo. Lamo demo kato ambo nunjuk pulok.

Letok laaa alik luar dapur rumoh. Suko laaa hati ini. Ho laaaa, buleh meseng basuh baru kaaae. Sene hidup pahni. Tapi satuuuuuu jah. Meseng teknologi alaf baru ni, keno "install" duluh. Meseng berteknologi ni lagi canggih dari kkuro ambo. Keto kkuro ambo takdok nok keno study manual dulu.

User Manual, atau Panduan Pengguna. Acu tengok manual dio. Aaaa, tebal tu.

OK, first things first. Jadi loni keno install meseng ni duluh. Bukok buku manual, gi part 'index', search for 'installation guide'. OK, ado. 3 bahaso pilihan. Bahaso Londong, Melayu, or Cino. Ambo sero bahaso Londong lagi sene pehe dari bahaso Melayu. Bab-bab teknologi ni baik pilih bahaso Londong kalu nok pehe molek.

Sudoh kijo doh lah. Aloh susoh sangat nok install nate meseng ni nyoh! Ambo lemoh sengoti la nok wak kijo lagu ni. Ambo perlu satu lagi buku manual. "How to read, interpret and understand the User Manual".

Nok di pendekkan cerito, last-last ambo upoh, panggil technician. 15 minit, beres. Yahoo yeay horay yippeee clap clap clap clap..... RM20 bos..... Cih :( Anyway, meseng basuh sekarang sedia berkhidmat. Pah, merdeko doh ko ambo? Tok payoh study doh, supo oghe lepah SPM? No wayyyy. Keno study lagiiiihhh. Bukae sene nok operate meseng nih. Suis hok keno pecet samo banyok nga kapal hok ambo bowok.

My 1st experience:
Masuk baju, cuoh sabun, pecet suis, masuk bilik ambo pah facebook. 30 minit pahtu.... GEGUNG GEGUNG GEGUNG GEGUNG GOGE GOGE GEGUNG aloh laaaa nok runtuh rumoh ambo. Hungga tu gak kito, kelih-kelih, tau ado gapo? Meseng ambo dok joget. "Spin" kuat llajok bokali.

My 2nd experience:
Masuk baju, cuoh sabun, pecet suis, tunggu ssituh! Aku nok kelih bakpo ya nate meseng gilo ni babap gitumo. 30 minit, automatic drain, then spin..... GEGUNG GEGUNG GEGUNG GOGE GEGUNG nyo gegar. Sudoh doh laaaaaa punoh doh laaa meseng mahal aku nihhh. Stop.

I had enough. Cukup la adik kakok wei. Biar lah tange ambo patoh gaha kain pong, ambo tok relo meseng tuh punoh. Baik basuh baju nga tange. Consult manual tu lagi, kalu meseng joget dangdut keno wak guano. Takdok answer. Last-last gi tanyo di kedai. Dio kato keno buat gitu gini.

Fine. Ambo cubo tera test lagi pahni. In the mean time, ado nasihat untuk ambo dok?

Saturday, August 8, 2009

kalut

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Di kalangan saing-saing ambo, ambo ni dikenali sebagai oghe hok kalut (duku ko mesti tengah menyeringai cam hantu). Tapi bab kijo ambo tok kalut la. Keno profesional, lamo ado emergency kalu kalut gak, senget la kapal tu. Selain dari tu, ambo meme kalut. And bilo ambo kalut, meme tolo, ambo sediri jjadi nok ssuko. Meh dengar cerito ambo 3 hari lepas....

Ambo keno gi Shanghai kemarin (sabtu). Ambo gi airport naik van sokmo. Van company mari ambik di rumoh. Sebelom tido ambo sokmo check pukol brapo van sapa. Pagi kemarin, van sapa pukol 6.15 pagi. Awal kakloh. Pukol 12 ambo jenero ghaib doh, sebab keno bangun pagi.

Alarm clock ambo, adalah handphone ambo. Ambo set alarm bunyi pukol 5.45 pagi, yakni 30minit sebelom van sapa. Tepat 5.45, handphone ambo pong bunyi. Liat sunggoh laaaa nok bangun awal gitumo. Mmh, cancel duluh lahhh. Mesti sedar semetar lagih. 10 miniiiiiiiiit jah. Semetaaaa jah nok tutup mato. Jadi tutup lah mato ambo. Bukok jah mato, kelih handphone..

6.18 AM

"SUDOHHHH!!!!!!!!!". Ambo meme tepik, bukae cerito jah ni, tapi meme ambo tepik 'sudoh' kuat-kuat.

Lopat tu gak ambo turun katil hungga gi bukok pintu rumoh. Jenguk-jenguk, van takdok lagi. Ko van gi doh? Ah, mapuh lah. Masuk bilik air pah mandi skali nga berus gigi. Oghe gilo jah mandi sambil berus gigi ni adik kakok weh. Pagi tu, meme ambo gilo. Abih mandi, tengoh paka baju tu, bunying enjin van. Buleh dengar sebab ambo tok ingat tutup pintu seblom tuh. Kalut.

Hungga pulok gi luar, angkat tange ko abang van, seolah-olah berkata "nati nati, semeta dehh". Siap paka baju, bowok bag tubek rumoh. Pah kunci rumoh ambo. Paka stoking luar rumoh, sambil diperhatikan 2-3 pramugari. Aloh malu wehhhhh adik kakok! Acu jah nok naik van, aaaaaaahhhh, bag kerja tok bowok pulokkk!! Bag hok bowok tadi, isi baju-baju. Bag satu lagi tetinggal dalae rumoh.

Kalut laaaaaa cari kunci rumoh pulok. Celako sunggoh kunci rumoh pulok ado dekat limo belas. Bakpo ya aku tolo sangat capur belako nyohhh!!! Imagine la adik kakok, bilo kalut, guano ambo cari kunci hok patut. Cocoh hok tu, tok masuk, pah cocoh hok satu lagi, tokleh pulah pulok.

To make things worse, masuk-masuk van, tengok ado soghe captain. Wok aloh laaaaaah, captain tu pulok ex-manager opih.

"Morning capt...hehe...sorry lah, overslept la this morning". Dio just balas "Mm, biase lah tu".

Wengong sunggohhhh. Pahni tobak ambo tok tido balik doh lepah sedar (yo lah tuu). Malu wehh.

p/s wei duku, stop grinning you!


Friday, July 31, 2009

Movie translation

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe..

Loni musim movie sedap deh? Banyok bena cerito best-best dok mmain di panggung. Ado Transformers la, Ice Age la, Harry Potter la. Kelih blako doh demo? Ambo tokde kelih so-habuk pong lagi. Lepah ni mesti abih doh :( Takpo lah, beli DVD lah.

Demo mesti nok ssuko baco translation bahaso di panggung wayang. Sokmo penterjemahan dio "out" sangat-sangat. Ambo ingat lagi kecik-kecik mulo, tengok cerito. Mungkin Indiana Jones. Tok ingat sangat. Tapi dalae movie tu, ado part berperang. Ketua dio tepik "Fire!", suruh askar dio bedil musuh lah. Tapi terjemahan bahaso melayu jjadi "Api!". Parok sengoti..

Pahtu tajuk movie-movie Hollywood pong abih nok kito nok terjemah. Ambo tok pehe sungguh laaa. Bakpo nok translate tajuk jugok nyo? Takut ado hok nok tahu maksud dalae bahaso melayu? Come on la. Malu laa. Ingat cerito "The Day After Tomorrow"? Ambo suko selok baco translation dio......

"Lusa" !!!

Oh puh-leeeeeease! Naka sunggoh, sapa ambo rase meme dio nok buat lawok. Mungkin jugok. Kalu niat dio nok buat lawok, well, meme jjadi molek lah. Acu pikir, satu hari, bahaso kelate jadi maju, ado kamus sendiri, and translation sendiri untuk movie Hollywood. Contoh-contoh tajuk movie dan drama hok kito akan terjemah.

E for English, K for Kelate:

E : The Last Samurai
K : Samurai Hok Ngelah

E : Spider-Man
K : Oghe Llabo

E : Friends
K : Saing-saing

E : The West Wing
K : Sayap Alek Jjatuh

E : Black Hawk Down
K : Burung Llae Hitae Jatuh

E : Pirates of Carribean, The Curse of The Black Pearl
K : Lanun Carribean, Nyo Supoh Ko Mutiaro Hitae

E : Catch Me If You Can
K : Igak la Ambo Kalu Dae Igak Gak

Tuesday, July 28, 2009

Wayang kulit Europe

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Kesoh Rome belum abih lagih. Mulo-mulo cerito ambo mimpi ngarut, pah nombo plate kereto di Rome. Ni nombo tigo and hok last skali. Ambo dok sano ado skali tu puah dok tengok TV. Pah dok tukar-tukar channel. Tibo-tibo jupo wayang kulit.

Bukae wayang kito adik kakok wei. Bukae cerito Pok Dogol, Wok Long, Wokyoh, Samad nga Said. Tapi ambo tok pehe cerito dio pong. But I think it's interesting. Jadi ambo pong ambik camera ambo, record video wayang tu di TV. Kelik KL upload di youtube. Sorry video quality tok brapo molek.

Meh kito tengok hok kelate duluh. Kesoh Said Wokyoh Samad lapar nako. Pah tengok hok Europe plok. Pah kito pakat gi cari woh nako. Lapa nako eh ambo.



Hah, abih hok kelate, meh kito kelih guano oghe barat buat wayang kulit dio..



Demo nok kato gapo, kato lah. Tapi bagi ambo, watak wayang kulit dio "tok hidup" sangat. Bokali tok perasap dulu..kih kih...

Monday, July 27, 2009

Kelate and Rome

Kelate nga Rome tok jauh mano pong. Buleh drive kereto gi sano. Tukar sikit jah nombor plate. Tambo duo huruf di hujung.

(asalnyo DV 746)

(asalnyo DK 549)

(asalnyo DS 565)

Sama ado dio drive gi sano, atau pon ramai oghe kelate hok menetap di Rome. Kayo. Dok sano doh la mahal. Buleh lagi paka Alpha Romeo, BMW, Volkswagen...

Hidup Kelate!

Saturday, July 25, 2009

Cerito

Assalamualaikum pokcheek-mokcheek-aredeyk-carkok-arebear-arebear..

Ambo ado cerito nih. Nok dengar? Sunggoh? Nok baco? Sengoti eh? Iyo ko niiii. Kalu nok baco, baik baco time puah. Kalu tidok boring, pendek kato, jange dok baco lah cerito ambo ni. Lepah abih baco, kalu demo nok maroh, jange ssaloh ko ambo. Ambo warning doh. Kesoh ni hok sunggoh. Tejadi di Rome. Ho, ambo baru sapa dari Italy pagi nih. Dekat sminggu dok denu.

Pada suatu hari, ambo bangun pagi. Sedar pukol 3 pagi. Tokleh tido balik. Lik-lah-lik-lah pah gak dok ik-ah-ik-ah. Tahu dok gapo maksud tu? Maksud dio ambo puah laaa. Nok tido tokleh. Pukol 7 pagi, ambo mandi, siap-siap. Baik tubek gi dderak dari dok kkoya di bilik. Dek neh?

Naik laaa bas gi bandar Rome. Ado la 20 minit dari hotel ambo. Hmmm. Nok wak gaaaapo eh? Gi cari pizza bui ko perut duluh lah..

Demo imagine la, ambo dok tengoh cari kedai pizza tu, tibo-tibo ado kudo mari hambat ambo. Aloh laaaaa adik kakok weh. Tok rajeng lagi ambo hungga derah supo hari tuh. Nate kudo ni gilo apo. Anying hambat oghe buleh kato biaso lagih. Ni kudo. Kudo makae oghe ko? Bakpo mari hambat ambo nyoh? Lari celida ambo...

Lari tu gak lari tu gak ambo, tapi kudo tu ikut rapat blakae ambo. Ambo buleh dengar dio kato, "Wei lok, derah pado aku mung lari". Ha, dekat tok dekat kudo tu nga ambo, sapa buleh dengar dio kato lagu tuh. Padahal suasana sekeliling bising, bunyi oghe la, bunyi tapok kudo lari la. Pahtu tibo-tibo, senyap. Ambo pong stop. Pusing, tengok kudo tu takdok doh.

Ok lah. Mapuh doh bokali. Tu la, sapo suruh hambat ambo. Kan dah kene heart attack dah, kejar manusia sangat. Pahtu, ambo pong jupo kedai pizza tuh. Masuk-masuk kedai tuh, tengok ado ramai oghe. Ado soghe mamat ni bangun, naik atah mejo! Eh, dio ni mabuk ko? Lepah dio naik atah mejo tuh, dio pong nyanying..

"Spongebobbbbbbb, square paaaaaaaaaants"

Tu jah dio nyanying. Abih dio nyanying, semo oghe dalam kedai tu pong duduk atah lantai. Aik? Bakpo nih? Semo tengok ko ambo. Ambo pulok hok cacat situ, sebab masih berdiri. So, ambo pong slow-slow duduk atah lantai jugok. Aaaaaa, gapo niiii? Bakpo niiiii?

Takdi nyo hambat ko kudo hok kecek, pah masuk-masuk kedai, keno duduk beramai-ramai pulok. Ambo nok pizza laaaa. Tibo-tibo bunyi supo ado leboh. Semo oghe dalae kedai tu tergamam. Semo lenggok palo, tengok atah di siling. Ambo pong tengok jugok la. Meme ado leboh! Takut gilo keno sengat ko leboh. Ambo pong tutup muko ambo nga tangan ambo.

Bunyi kuat lagih, leboh banyok dalae kedai tuh... BZZZZ! BZZZ! Slow-slow, ambo intai kot celoh jari ambo. Ado lagi ko leboh tuh? Takdok doh.

Hok ado nyo, handphone ambo tepi katil ambo, alarm dok bunying BZZZ BZZZ.

Bangun wei bangun. Subuh doh.

Saturday, July 18, 2009

Cip goreng

Assalamualaikum pikcik mikcik idik kikik ibi ibi..

Its saturdaaaaaaaaaaay. Yeaaaaaay. I love saturdays. Oghe kijo supo ambo ni, cuti tok ikot hari. Kijo hari sabtu and ahad pahtu cuti hari isnin pong ado. Biaso jah. Sebab tu ambo hargai sangat kalu hari sabtu ambo kebetulan cuti. Buleh la gi makae di restoran pahtu keno beratur sebab oghe ramai.

Ado skali tu, ambo nga family gi lunch di satu restoran nih. Ramai oghe. Maklumlah, hujung minggu. Lapa weh maso tu sebab pukol 3 lebih belum lunch lagih. Restoran pulok penuh nga customer. Takdok pat duduk doh.

"Takpo lah", kato boh ambo "kito tapau lah, pah gi makae mano-mano".

Ambo nga abe ambo pong di tugaskan order lunch untuk di hadam perut-perut hok dok nnunggu. Lapa peda blako. Mokcik kaunter pulok, aloh laaaaaa, lambat sunggoh nah buat kijo. Nok kato 'betak wak', tok baik. Mugo dio mokcik. But to describe her as 'slow' is an understatement.

"Makcik, nasik goreng, bungkus lima ye"

"Lima bungkus, yer, yer", dio balas, hangguk hangguk palo.

Kalu demo baco tulisan '20 minit', meme napok supo semeta. Tapi acu tunggu teh. 20 minit nunggu. Jeng parok palo, lebih-lebih lagi time lapar. Muko masae ccetung blako. Pah mokcik tu pong panggil pulok, suruh mari kaunter. Siap doh. RM 20 lepah tunggu 20 minit.

Masuk-masuk keto, ambo oyak ko boh ambo, nok makae slaluh lah. So i opened the bungkusan and..............................

Wei wei wei weiiiiii, guano penuh nga french fries nihh? Silap nih. Takdi mitok 5 bungkus nasik goreng. Bakpo hok ambo ado kentang goreng? Ambo suruh boh ambo pusing keto balik, nok gi cekik tekok mokcik takdi. Ado ko, oghe lapa nyo ggura bewok lagu ni. No one messes with me when i'm hungry ok!! Abe ambo nyo gi suko pulok..

"haha, nayo ko mung dik. Aku nok makae hok aku dohhhh"

Di buka bungkusan nya. Alangkah terkejut nya apabila dia mendapati bungkusannya juga mengandungi kentang goreng sahaja! Ni tokleh jadi ni, mokcik ni nok keno ni. Check-check bungkusan polystrene hok lain.....limo-limo bungkus penuh nga french fries adik kakok wehhh! Ayoh ambo pong pusing keto, menuju restoren takdi. Turun keto, ambo hungga gi ko kaunter tempat mokcik tu dok kijo.

"Makcik, ape ni? Lima-lima bungkus kentang goreng ni?!"

"Ah? Ye lah. Tadi nak cip goreng lima bungkus kan?

Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng. Nasik goreng. Nak cip goreng.

Lidoh ambo telo ko, telingo dio tuli?

Thursday, July 16, 2009

Mari mmano?

Assalamualaikum visitors from everywhere...

Ambo pelik sengoti la. Kadae-kadae dok tengok FEEDJIT di blog ni. Ambo buleh tahu pelawat-pelawat blog ni mari dari tempat mano. Ambo dok ingat ko banyok dari Kelate la. Tapi ramai jugok dari negeri lain di Malaysia. OK la, oghe kelate ado mano-mano loni deh? Perak Selangor Sabah Sarawak biaso jah.

Tapi hok tok pehe nyo, dari Bangalore, India. Hah? Demo wak ponamo ssitu wei? Blog walking here or meme oghe kelate hok dok ssano? Hok sapa dari Oslo, Norway pong ado. NORWAY?? Dari Jepung, buleh pehe jugok la, maybe saing ambo ho study ssano kot.

Kalu dari Paris, si Samad hok samo pekerjaan nga ambo ni. Mesti ssamad tu doh hok click blog ni dari Paris, takdok menasio laing dohhh. Woi samad, gi la ukah Eifel Tower nuuuhh. Takdok kijo-ae laa mung niiiih. Gi beribu-ribu batu, jauh sangat, pah dok bbilik nga laptop nga intenet.

Dok eh. Acu oyak gak, demo demo hok sapa dari negaro pelik-pelik ni sapo dio gak? Blog ni jauh skali bahaso ore putih. Bahaso melayu standard pong dok. Panda baco teh?

Tuesday, July 14, 2009

Jolo (atau yolo)

Assalamualaikum uncles aunties, little brothers elder sisters and elder brothers elder brothers..

First and foremost, sorry cik Iron Butterfly. Blog ni lamo takdok posting. Pah demo baruuu jah post karangan menarik. Tapi tok sapa 2 hari, ambo post pulok. Apung tuanku beribu-ribu apung. Semboh patik harap di apung. Mmmmm, bakpo tibo-tibo ambo teringat ko pancake jagung nih? Ok ok. Bo lah ngarut.

Jadinyo tajuk pado kali ni ialah "Jolo". Atau kadang-kadang oghe kelate kito sebut "yolo". Duo-duo pong buleh. Kelate ni meme unik. Cumo kito jah sometimes tok sedar. Jolo atau yolo ni, banyok maksud. Tapi caro guno tu lain. Keno ado sabdu, keno ado nada.

Ambo buat satu post khas untuk "jolo" ni, sebab hari tu ambo kecek nga saing ambo. Ambo jawab "jolo" tapi dio pehe "jolo" yang berbeza. Confius? Lets examine the scenarios okay? Pandai-pandai lah demo "menyanyikan" perkataan "jolo" yang berikut:

K = bahaso kelate B = bahaso melayu standard

K : Oh jolo.
B : Betul la tuu.

K : Oh jolo?
B : Oh iye ker?

Ha, kalu kito tengok pado senario di atas, duo-duo ayat kelate tu, takdok bezo. Tapi cara sebut ayat tu lain weh. Cubo demo sebut betul-betul. Keduo-duo ayat tu dibezakan dengan nada. Menarik bukan? Oghe KL meme tokleh pehe.

Anyway, bagi orang KL, baca lah yang berikut untuk belajar lagi bagaimana hendak guna perkataan "jolo".

K : Jolllllo ko mung ni... (tekan kan pada huruf L, seperti sabdu dan panjangkan L)
B : Kamu ni betul ke niiiiii?

K : Jolo dok?
B : Kan?

K : Jolo dohhhh, meme hok ni doh!
B : Aku pasti, memang yang ini!

Baik lah murid-murid. Cikgu nok gi dderak semeta. Last but not least, satu peringatan dari ambo untuk oghe luar hok nok belajar kelate. "Jolo" dengan "jjolo" adalah lain. "jjolo" di ambil dari perkataan "menjulur". Quite obscene, i should say.

Jolo?!

Monday, July 13, 2009

cursing in monorail

Hellllloooooo......

apo kaba blako? rrano ore manek urai? bosey doh ko dok denga sek-sek politicians belawok and dok bui janji-janji manis? toksoh cayyoollaaa... ngaruk blako tuh... kito nih kalu ngaji tok panda, meme kito tok patut salohkan sapo-sapo.. tu semo atah diri sendiri.. sayo serro nok ssuko minggu lepah ado tengok dale TV sedio tau dok nyabik ko kerajae sebab dio jjadi petani.

i was like.. wtf? laa.. doh mu toksey ngaji skoloh, mu jjadi petanilah, ssabik apo nga kerajae nyo. kalu nok kijo molek keno ngaji ppanda laa.. kalu toksey masuk universiti gak gi jjadi pilot lah supo abe mat cool kito tuh. hmph.

anyway, that's not the story today. sayo sajo jah nok cito nih, sayo hari-hari gi kijo naik monorail. mudoh. tok payoh ssakut dale jem. tok payoh baya parking 12 riya sari. tapi gak sayo tok brehi bena laa ko jatey2 inconsiderate. stail dok mmuko pitu pah ore nok tubik nyo toksey doh gi ttepi sikik. dio ddiri jahlaa situ supo tiyey lapu.

sayo ni pagi-pagi meme tok kkecek mano, dok layey ean nga jj on hitz.fm dale keto, pahtu gak dale train dok bbaco buku tok carro ko ore doh (bunying jah jeng tapi bbenanyo skema). tapi gak meme angin sungguhlaa kalu stail jatey toksey gi ttepi ore nok lalu nih. that is common courtesy lah.

dohlaa ore-ore jatey mudo dale monorail nih, hari-hari sayo tengok, meme tok gentleman lasunglaa... kalu part berebut seat, bukey stakat samo naik nga ttino, dio pulok hok lebih-lebih.. sayo rilek jah ddiri.. ni sek-sek dio napok mok budok dok pimpin tange budok, tok offer lasung nah seat. gitulaaa ore jatey negaro kito gak.

sayo kalu tok keno tepuh takpolaa.. tapi gak, kalu keno rempuh or tepuh ko jatey2 nih, meme terbakar slaluhla.. dohla dok otok sebab ssumak dale train, keno layae pulok pranga tok semenggoh demo nih. tau sayo kato gedio kalu keno tepuh?

"NATEY NIH!!!!"

mapuh gi la mu pehe ko dok.


Sunday, July 5, 2009

Ulcer is nnepuh mulut

Assalamualaikum mokcik adik abe pokcik kakok...

Jadinyo loni ni ambo dok menepuh mulut. Bowoh lidoh ambo ni ado nnepuh, bibir ambo pong nnepuh jugok. Tok cekak buboh ubat Bonjela doh. Oghe tuo kato khomo air gaghe (garam). Ambo ni sapa gaha gaghe doh dekat nnepuh tu. Aloh laaa, sapa menepik supo oghe gilo gih. Sakit weiiiillllok!!! Celako sengoti...

Pagi ni baru sapa dari Eropah. Gi ssano nyo hari Khomis lagi. 12 jam naik kapal, nok botok rambut ambo. Ho la sakit telajok nnepuh mulut sapa ambo tarik rambut sediri. Bos ambo nyo hok jenis suko buat lawok. Kito ni gak sakit aaaati laaa. Toksoh dok wak oghe suko la time sakit mulut niiii. Dio nyo tahu sangat ambo nnepuh mulut. Koho dio buat lawok ado! Takpo laaa demo, mugo hari ni, hari demo. Esok-esok demo sakit mulot, ambo agoh sapa demo tekecing laaa.

Ambo loni kalu senyum, supo oghe gigi rongok senyum. Supo malu takut napok gusi. Tapi ambo bukae malu hok tuhh. Aaaa, gigi kito takdok la rongok lagihhh. Ambo ni nok oyak bui, nnepuh di bibir tu, ado besar kuku kot. Senyum sikit, terik bibir, sero supo keno toreh dekat nnepuh tu. Pah, tok sakit guanoooo...

Pah sapa biloooo nok nyupoh takdok pasa lagu nih. Ambo ni raso nok jjerit supo budok kecik doh. Tulong wokyoh tulong wokyoh tullllonngg jugok tulong!!!

Tuesday, June 30, 2009

Suatu malam 39000 kaki dari bumi....

Assalamualaikum pokcik dan mokcik. Dan adik-adik. Dan kakok-kakok. Serta abe-abe. Dan.... bo lahhh!

Ambo tok berapo sehat hari ni nih. Smalae ambo gi jjupo dokto. Dokto takut ko ambo. Hehe. Biso dok ambo? Dokto pong lari celida. Mugo ambo kato ambo demae lepah kelik dari Jepun. Dio tutup muko slaluh! Aloh laaa, susoh lagu ni. Ni angkara selsema "beli satu percuma satu" la ni. (H1N1)

Anyway, I'm not talking about that. Ambo ado cerito yang menarik untuk didengari. Hari tu maso dalae flight gi Osaka, ambo nga captain ambo ngatuk mato. Demo pikir la, flight berlepas pukol 12 tengoh malae buto. Oghe dok sedak tido, kito dok cocoh mato nga jari. Flight pulok 7 jam. Pukol 5 pagi, ambo nga captain "tokleh ohk" bedo-oh doh.

Kopi 'O pon di order. Mitok nga steward. Duo cawan, gulo buboh ssudu kecik jah. Steward ni, emmmm, dio alah ko lembut sikit. Ni ambo nok oyak, ambo bukae kutuk dio, ambo bukae beci ko dio. Biar lah, nok wak guano, Tuhan cipta dio lagu tuh. Taaaaapi, ado jugok la hok ambo kurang senang. Perbualan nga MatCool (ambo), captain, dan steward:

Steward : Morning guys. Ni kopi you all yer... Emmm, I letak sini ok.
Captain : Oh, thank u thank u.
MatCool : Trima kasiiiiiih. Tak tido ker?
Steward : I tak ngantuk la you. Emmm, captain, I nak tanye sikit boleh?
Captain : Ha ape die?
Steward : Gini captain, jap lagi I tak join you all naik bus pegi hotel yer.
MatCool : Wah, u ade rumah dekat Jepun ek.
Steward : Tak lahh. Boyfriend I datang ambik. I pegi rumah die.
Captain : Oh, ok. Boleh jer.
Steward : Thank you captain, thank you MatCool (*dio sebut namo ambo sbenar nyo)

Dio pong tubek. Lepah dio tubek dari pejabat ambo nga captain, kami terdiam seketika. Lidah kelu. Memandang satu sama lain sekejap, tengok luar tingkap sekejap, garu-garu kepala, dan kembali memandang satu sama lain. Tok tahu nok kato ggapo, tapi otok ni penuh nga keserabutan. Duo tigo minit senyap, pah captain bersuara

"Aloh, tok lalu doh aku air kopi nihh"

Ambo malas nok panje cerito, nati demo kato ambo discriminate pulok. Ambo berfikiran terbuka. Kulit putih, kulit hitae, kulit kuning, samo blako. Laki, perempuan, semua ado hak masing-masing. Demo nok ko samo jantina, loh gi lah. Tapi tulong la, jange nok menunjuk-nunjuk. Geli i taww.

p/s teka teki captain ko ambo time boring telajok.... "bakpo USA gi bomb Hiroshima nga Nagasaki dulu? Padahal Tokyo lagi besar?" (Jawapae dio sangat mengarut)

Friday, June 26, 2009

Baso kedekut


Demo
: Hello, boleh saya cakap dengan Encik Ahmad?
Ambo : Ye, saya bercakap. Sape ni?
Demo : Selamat pagi, saya dari ****** Insurans. Encik dah ada insuran dengan kami?

*dalae hati ambo, wok aa loh, beci nyo akuuuuu! tapi ambo jjuruh, tok suko letok telipon gitu jah. biarlah, kecek lah sikit...

Ambo : Ohh, takdok lagi tuh, bakpo nyoh? (*kecek kelate doh, ikok mung ahhh)
Demo : Hm, Encik Ahmad ni orang kelantan yer.
Ambo : Doh, nombo sayo, awok tahu. Sayo asal oghe mano awok tok tahu?
Demo : Eh heh heh, iyer iyer. Ermm, encik, skarang ni kami ada buat pakej promosi.
Ambo : Ho guano? Sayo ado insuran doh. Takpo lah.
Demo : Encik boleh bagi masa 5 minit je bagi saya terangkan?
Ambo : Aloh, sayo sibuk sikit ni, ado hal.
Demo : 5 minit jer encik. Kalau tak pon, saya boleh pergi jumpe encik mana-mana?
Ambo : Sayo dok di luar ni, bukae dok di rumoh.
Demo : Takpe takpe. Saya pergi tempat encik. Encik kat mana?
Ambo : Jauh ni. Sayo kat France. Tunggu sayo balik lah ok?

* toooooot toooooot toooooot tooooot. Emhhh, letok telipong doh ehhh!

Takut bbayar bil mahal bokaliiii. Kato nok bui duit ko kito. Pah dengar dok France, letok slaluh. Baso kedekut pahit. Lain kali, pokcik mokcik adik kakok abe abe, kalu ado promoter ko, oghe insuran ko, sapo-sapo lah, kalu tokse dengar dio bbobe, buat lah seperti ambo :)

Assalamualaikum.

p/s Ambo sbena ado di Malaysia, tidok gilo kito nok akat telipong oghe tok kenal call kito. Roaming, oghe telipong pon kito hok bayar tu gak.

Saturday, June 20, 2009

Tanyo mmolek...

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe....

Aloh la weh, lamo sunggoh ambo tok nnulih di sini. Ambo raso ni paling lamo skali ambo menyepi. Tahu lah, mugo takdok cerito dek pong. Ambo tok berehi sangat tulih bendo hok takdok pekdoh-hae. Tapi setelah sekian lama ambo menghilangkan diri, kini tibalah masanya untuk kito ppakat dengar duo tigo kisoh.

Ado unsur lucu, ado jugok unsur malu dan marah. Samo-samo lah kito pikir mmolek, pah lain kali gak buleh la kito beringat sikit....

Aaaa, jadi nyo kali ni ambo nok cerito beberapa situasi. Setiap situasi ni meme betul-betul tejadi. Well, at least that's what keluargo ambo oyak ko ambo la. Ambo tok tengok pong bendo tu tejadi. Kes pertamo, kisoh abe ambo gi spital nga mok ambo. Biasolah, mulo-mulo, keno register dulu deh? Dio pong gi dekat kaunter pendaftaran. Ado misi (nurse) duduk jago kaunter. Demo tahu misi tu tanyo gapo?

"Encik ni datang dengan wife encik yer ?"

Haaaaa, senyum la wei mok ambo. Ini terbukti dengan jelas, mok ambo napok mudo. Tapi kes lagu ni takdok masaaloh. Positive results, right? Samo jugok dengan kes nombor duo. Melibatkan sepasang suami isteri. Nok dijadikan cerito, pado suatu hari tu, suami isteri ni jjupo saing lamo si suami. Saing dio tanyo dio...

"So yang ini la daughter you ?"

Perlu ambo pejelas di sini, dio bukae berisiteri mudo pong. Malah, isteri dio meme sebaya nga dio. Banggo deh? Sebaya, tapi oghe ingat anok dio. Sekali lagi, positive results. Tapi adik kakok abe abe, kes nombor tigo ni tidok lah harum wangi seperti kes-kes hok ambo cerito sebelom ni. Hok ni ayoh ambo cerito ko ambo. Dio kato cerito ni dio dengar dulu-dulu...

Melibatkan suami isteri hok terserempak nga saing lamo jugok. Tapi kali ni saing tu tanyo si suami:

"Mok demo nih ?"

Tuesday, June 2, 2009

medical term in kelate

Assalamualaikum buat ke sekian kali my beloved pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Aloh letih sunggoh ambo. Hari tu sapa-sapa jah di KLIA pukol 7 pagi, ambo tok kelik rumoh. 3 jam ambo tunggu di airport, sebab nok kelik Kota Bharu. Saing baik ambo bersanding. (Tahniah gu, loni kito samo doh. Saing kito hok soghe lagi tu kiro laing taraf doh la nga kito deh, hehehe).

Lepas gi dio bekwoh tu ambo pong kelik kkapung ambo. Tido 1 malam, esok nyo ppagi lagi ambik flight kelik KL pulok. Tu kemarin. Ha, malam ni ambo ttugas lagi. Tapi ambo tetap sengih. Suko sunggoh hati ambo ni. Sebab kelik kkapung la. Walapong 1 malam ssano, panje gilo bbual nga worih-worih ambo.

Salah satu topic ambo bbual nga nenek ambo, pasal kesihatan. Mulo-mulo dok kecek pasal Sultan kito. Dio dok hospital loni, mari lah kito ppakat doa kepada Al-Sultan kito. Anyway, sebut pasal Sultan, nenek ambo pong bersyukur sebab dio masih sihat walapong umur 70 doh. Kato nyo nenek ambo..

"Ma syukur alhamdulillah, Ma kecing manis takdok, daroh tinggi takdok, jatung takdok"

Hah, takdok ggapo? Takdok jatung? Aloh. Biso sunggoh oghe kito. Demo pehe dok maksud dio? Dio sebenarnyo, nok oyak dio takdok penyakit gotu-goni. Penyakit kecing manis takdok, penyakit daroh tinggi takdok, penyakit jatung pong takdok. Tapi sebab kito oghe Kelate suko memendekkan ayat, jadi la "jatung takdok".

Maso ambo dengar dio kato lagu tu, ambo tok sedar pong. Pikir-pikir balik, dio kato dio takdok jatung. Ambo pong kato la "hoh, biso Ma, jatung pong takdok!".

Kelip-pah kelip-pah dio kelih ko ambo. "Eh eh budok ni nih loyar buruk sunggoh" kato nyo dio lepas tu. Haha. Doh ayoh ambo meme loyar pong. Nurung dio bokali.

p/s: Pok sedaro ambo buat lawok jenaka, tok tahu lah demo beso dengar ko tidok. Cerito nyo, ado soghe pokcik ni gi hospital nok melawat anok dio hok baru eksiden muto. Dio tok jupo wad kecemasan, jadi dio pong gi tanyo oghe lain:

"Eh tanyo sikit, wad kecimasae mmano?"

"Wad kecing masae? Wad kecing manis ado la pokcik", oghe tu jawab.

Get it? Hahahaha or ha...ha....ha....ha... ?

Wednesday, May 27, 2009

Kuiz Kelate #2

Semelekommmmmmm gu kito towhhh!

Aloh. Bui salae mmolek gak sikiiiik.

Assalamualaikum pokcik mokcik, adik kakok abe-abe semo...

Ho, gitu ehh. Kae sedak dengar tuuuh.

Yak ppagi lagi ambo dok online tenet. Baco komen-komen di blog aviasi ambo hok nyawo-nyawo ikae. Biarlah hok tu tuh. Nok wak guano. Kito bukae poklih. Moklih pong dok jugok. Rakyat biaso jah. Dan pada hari ini, ambo nok jadi cikgu. Ok murid-muriiiiiiiiiiid? Kito blaja beberapa patah perkataan Kelate ok. Sapo tokse, angkat tangan, gi tubek, gi lah nok gi main berambat duduk gak.

Minggu lepas, pembantu penulis blog ni, Toh Puan Dianne, buat Kuiz Kelate. Dio ambik dari facebook. Ambo ado jugok buat kuiz tu. Tapi ado hok tidok setuju jugok la. "Momo" tu gapo wei? Kalu benar ado pong, meme tidok beso guno. Setuju? Tajuk post kali ni ialah Kuiz Kelate. Tajuk jah kuiz, tapi ambo bui penjelasan nga jawapan skali lah. Tok payoh pertikai lagi.

Q = question A = answer C = contoh

Q: Asal perkataan ni, dari bahaso Arab. Bat'uun. Lembab ertinya. Kok bahaso Kelate?
A: Betak. Sokmo nyo diikuti "kata penguat" nya, jadi lah Betak-wak.
C: "Panah hati la aku dok maing nga oghe betak-wak lagu ni gak"

Q: Dalam perlawanan bola, oghe Kelate femes nga 'tackle' istemewa nya. Gapo?
A: Cah keting. Keting adalah bahagian depan betis anda, yang keras, but it's not a bone.
C: "Adowwwww, nate ni cah ketingg! Ref, lagu ni, penati Ref!!

*notice that 'penalti' in Kelantan is not 'penalti'. Sebut mmolek. Takdok 'L'. Penati.

Q: Gaduh, kalau bahasa baku, maksudnya berlawan. Fight. Tapi kelate, maksud gapo?
A: Oghe putih kato 'in a hurry'. Atau bahasa baku, 'nak cepat'.
C: "Gaduh nok gi lah kuano ni pokcik?"

Q: Bahaso baku kato 'kenduri'. Tapi kelate ambik dari English words, 'big work'. Gedio?
A: Bekwoh.
C: "Abe, hujung minggu ni Kak Dah bekwoh anok dio nikoh, kito gi deh abe?"

Q: Kata penguat untuk berikut? : Putih, Hitam, Pahit, Manis, Panas, Sejuk
A: Seppo, Blengit, Lleper, Nneting, Kketok, Kketar
C1: "Jauh bezo bini nombo satu nga nombo duo. Hok tu hitae blengit, hok tu putih ssepo."
C2: "Sayur peria ambo beci bena sebab pahit lleper. Woh mokte ambo suko, manis nneting!"
C3: "Aloh laaaaa guano ya panas kketok hari nih. Tapi tido malae, sejuk kketar pulok."

Hoh, bo lah dulu deh. Ambo takdok idea mano nok blogging pong. Sajo jah, lepas gian, mugo tokleh nnulis doh di blog satu lagih. Tengoklah, dengan penutupan blog hok tu, mungkin ambo buleh tumpu banyok maso lagi ssinih. Tok janji tapi gak.

Friday, May 22, 2009

Juruh telajok pong susoh jugok

Assalamualaikum, para pembaca yang budiman

Ambo baru kelik. Mari jjepung kito kali nih. Gedebar sungguh gih, sakni sapa-sapa jah di airport, 'health officials' hok check suhu ambo, nyo kato ambo tidok segar mano. Maing lagu ni parok kakloh. Kito nyo baru kelik negaro hok ado selsemo 'bo-alif-bo-yo'. Baik keno bedil jjepung daripado keno selsemo tuh.

Biar lah. Bereh doh. Sehat alhamdulillah. Tadi tu ambo letih sikit, suhu pon naik la.

Ni nok oyak cerito nyo, pasal oghe Jepung. Ambo beso dengar oghe zamae dulu-dulu dok kato, Jepung nih, bekeng! "Silap haribulae putuh ketar la ppalo mung tuhh", contoh ayat hok telingo ambo rajeng dengar. Bekeng dok? Tapi nok oyak bui ko adik kakok, loni, laing benar doh oghe Jepung nih.

Jepung ni nok oyak bui, adalah sebuoh negaro hok maju molek. Penduduk dio, buleh kato hampir 90%, saaaaaaaaaangat-sangat polite. Polite, bahaso melayu baku, gapo? Lemah-lembut? Sopan santun? Susoh nok sebut eh. Sene bahaso kelate jugok. Juruh.

Tapi gak pokcik mokcik, adik kakok, abe-abe, juruh telajok pong payoh jugok. Pelik ko? Bakpo, demo ingat, juruh ni tokleh 'extreme' ko? Haaaa, nok tahu juruh extreme gak, baco kesoh ni. Baru tejadi kemarin, maso ambo nok beli dinner di Osaka. Ambo lapar peda maso tu, jadi ambo gi di satu restoran ni soghe-soghe.

"Konnichiwaaaaaaa", ambo tegur tuan kedai. Selamat tengahari maksud nya. Sepatoh duo bahaso Jepung buleh la kito. Pahtu kecek ayae-itik laaa. Ambo order, tapau Unagi. 10 minit lepah tu, dio pong hulur Unagi ko ambo. 800 yen ambo bayar ko dio.

"Arigatogozaimastaaaaaaaaaa", ucap tuan kedai ko ambo, berterima kasih.

"Haik, arigatogozaimasssss", ambo balas, terima kasih kembali lah.

Oghe Jepung ni, pantang dengar outsiders kecek bahaso dio. Dio jjadi banggo sangat-sangat. Supo kito jugok, kalu ado matsaleh kecek kelate, excited la deh?

"Haik haik, arigato arigato!", dio balas balik, kali ni tunduk-tunduk ppalo sapa bokok blakae. Gak ambo pong mano buleh tubek lagu tu jah. Kaki dok undur doh nih, tapi keno balas 'arigato' dio jugok deh? Baru samo juruh.

"Aaarigato arigato, haikkkkk", ambo kato, tunduk-tunduk ppalo jugok la.

"Haikkkk, arigatogozaimassss", jepung tuh balas lagi, tunduk lagi.

Beraaaaaaaat. Dok maing hangguk lagu ni, tigo kali jumaat pong tok habih! Hangguk la supo pokko pong, ambo ssero Jepung ni balas balik jugok. Aloh la adik kakok weh, nyo tunduk jugok, nyo tunduk jugokkk!!

Ambo pong, oyak "Arigato, sayonara, haik", pusing blakae (bbaso dok jjalae ngundur doh eh) pah ambo tubek kedai dio slaluh.

Payoh kalu dudok juruh sangat ni adik kakok weh. Lenguh tekok doh kito dok tunduk dok hangguk. Gilo ponamo. Sapa ambo tepikir, silap-silap, ado oghe dok buat shooting candid. Hok sajo nok mmapuh oghe laing tuh. Kalu lepah ni ado show hok tunjuk mamat melayu keno mmapuh ko oghe Jepung, haaa, tau-tau la sapo dio tu....

*arigato gozaimas / arigato = terima kasih
*konnichiwa = selamat tengahari / petang
*haik = takdok maksud sangat, Jepung beso sebut sambil tunduk ppalo.
* sayonara = bye-bye

Wednesday, May 20, 2009

KUIZ BAHASO

hoh.. jawab2.. taken from facebook. toktau sapow buat kuiz nih tapi credit to ore tu la deh.. kalu xtau jawape silo tanyo di comments. tapi serow A pelah (plus) blakow sek2 sinnih dih? hehe

1.Perkataan "momo" selalu digunakan oleh makcik makcik di kampung. apekah makna perkataan ini?

korang

kami

kamu

saya

2.Mek Salmah: "awalnyo bangun hari ni, baru pukul 12". Mek N: "Bo bo lah nganying tu! Mace la demo bangun awal sgt!". Apakah maksud perkataan "nganying" di atas?

mempersendakan

menganjingkan

mengutuk

memerli

3." Se'e molek mung ni!" Apekah maksud perkataan "Se'e" dalam ayat ini!

Handsome

Melekit

Gemuk

Perasan

4.Berikut adalah nama nama makanan kelantan, kecuali?

Jala emas

Tahi itik

Jan Jan Jala

Lompat tikam

5.Makcik makcik di pasar Siti Khadijah akan selalu memberi diskaun kepada pelanggan pelanggan yg meng"gghori" di kedai mereka. Apakah maksud "gghori"?

Pelanggan pertama

Membawa beg tangan besar

Pelanggan terakhir

Membodek

6."Supik gelenya" bermaksud (sajo jah bagi soale senang! hehehe)

Beg Plastik

Sumpit

Minah rempit

Perempuan gedik

7.Apekah haiwan yg dipanggil "bok bong"?

Monyet

Orang utan

Musang

Babi hutan

8.Kain "seperoh" ialah satu keperluan ketika kenduri. Kain apekah ini?

Kain lap lantai

Kain lapik hidangan

Kain lap tangan

Kain pelikat buat hadiah

9.Kale ialah sejenis alat tulis. Berasal dari perkataan arab. Apekah kale'?

Pemadam

Pensel warna

Pensel

Highlighter

10.Warna "putih star" adalah warna ape?

Kuning

Biru

Ungu

Silver Metallic

11."Nok gi 'jjambe' la,tunggu smeta". Apekah maksud "jambe"?

Beli rokok

Jambori

Ambik jam

Tandas

12.Emak salim sedang membebel kepada Salim. " Ngesuk sokmo la mu nih, tok cekak nok ajar doh!". Ape maksud "ngesuk"?

Hyper

Lembab

Terakhir

Bodoh

13.Yang manakah nama buah dalam bahasa kelantan yg berasal dari bahasa arab?

Buah setto (manggis)

Buah timun cina (tembikai)

Buah kuinin (macam mempelam!)

Buah tapoh (apple)

Sunday, May 10, 2009

Kartun kelate..

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe!

Guano sek kito bereh blako? Ambo dok obersi nih. Mari lah ko eropah pulok, hehe. Puah weiiii lok dok mari pat tulo. Mitok maaf bbanyok bukae ambo nok nnunjuk. Ambo tahu, oghe hok tok beso jjalae jauh, suko bena la mari sini gak. Tapi ambo bukae mari holiday adik kakok wei. Mari ttugas ni laing nok oyak bui nyoh!

Mari first few times tu suko abih tae gih. Pah gak dae nyo 14 kali dok gi mari tepat tulo gaaaaak, beruk hok dok atah jula mokte pong jjadi sakit ati! (i dont know what that means, sajo mengarut). Lepas abih ttugas, gi hotel. Pahtu kijoae begapo? Kelih telebisyeng laaaaa....

TV pulok bahaso pelik-pelik. Kito tok beso mano bahaso alik sinih. Kalu gi Ingglae takpo la, mugo kecek oghe putih sokmo. Tapi mari di Jermae gak, kecek Jermae la. Adik kakok tahu, kalu show hok oghe putih tu, abih nyo voiced-over, jjadi kecek Jermae jugok! Sakit aaatiiii laaaa. Imagine, komedi supo Friends, My Wife and Kids, pakat kecek Jermae blako. CSI pong!

Hok ambo tokleh gi skali, kartun Spongebob Squarepants. haaaa, ssini namo dio laing weh! Tahu ponamo? Spongebob Schwammkopf!!! Aloh parok sengoti dek pong. Kartun feveret ambo nyo buat kkecek Jermae. Tapi biso oghe dio buat, jjadi molek voice character sekor-sekor. Di Malaysia pon kartun ni tukar jadi kecek melayu (TV9), tapi tok panda kito buat.

Satu hari nati, mano ttahu, Kelate jjadi sebuoh negaro hok maju. Kartun, drama Korea, jjadi kecek Kelate blako. Drama asing ggapo doh hok ssoho dulu tuh? Winter Sonata? Kalu kkecek Kelate, menarik kakloh. Kartun Spongebob, confirm, ambo sanggup sponsor untuk buat kecek Kelate. Lagu tema dia bbunying gginih...

Ready dok budok-budokkkkk?

Ho laa, keptenn!

Gaaapo diiiooooo?

HO LAA, KEPTEN!

ooooooooo......

Podio dok dalae buohlanah bowoh laut?
Spongebob Sluar Kkotok!
Sene meresap bewarno kuninggg
Spongebob Sluar Kkotok!
Kalu demo suko bendo laut hok ngarut
Spongebob Sluar Kkotok!
Pah mari la pakat nnopat supo ikae
Spongebob Sluar Kkotok!

Ready?
Spongebob Sluar Kkotok,
Spongebob Sluar Kkotok,
Spongebob Sluar Kkotok,
Spongebobbbbbb Sluar Kkotokkkkkk!!!

(klik for English Version)



Thursday, May 7, 2009

How to be a Malaysian road user.

SITUATION 1 :
You are about to exit the highway, and it's 6.30 pm. There is only one exit lane, and the queue is long. What do you do?

Answer
Be smart laaaaaa. Don't la queue also, those who queue are stupid. I can "potong line" apaaa. Come on laaa, the highway is wide right? Drive on using the highway lane, then at the end of the exit lane, cut in front of other cars (give signals, we're Malaysian). If the affected driver is mad at you, let him through and try to cut the driver behind him/her (again, we're Malaysian, be courteous). Lama-lama dapat la masuk. Anyhow, the driver behind you is also "potonging the line", so, lane highway yang paling kiri tu dah jadi exit lane jugak dahhh!

SITUATION 2 :
You are in a traffic jam, nearing a traffic light. The light is still green but the cars in front of you still could not get through the junction because the traffic jam is really bad. What do you do?

Answer
What stupid question is this lahh?! The situation says the light is green right? I don't know about you, but from what I learn in driving school, green means go. If I stop, other cars behind me will start honking. And if the light turns red when I'm still in the middle of the junction, well, who cares if those from other junction could not move because I'm blocking their path? Too bad la, it's traffic jam right? Green means go, but you're not going to crash into my car. Hey, see my baseball bat?!!!

SITUATION 3 :
You are driving fast on the right lane of the highway, and suddenly traffic in front of you becomes a bit slower. How do you react?

Answer
Flash the headlights, drive as close as I can to the car in front of me. I know it's not him/her who is causing the slow traffic. Must be some slower cars ahead. But do I care? No way! I pay road tax as much as you do. And at the moment, I can't see anyone driving faster than me, so I have the right to force other cars away from my lane. Note, my lane. Get what I mean?

SITUATION 4 :
You are in a hurry. All three lanes of the highway are packed with cars, buses and lorries. How do you get through the traffic in minimum time?

Answer
Actually, it's almost impossible. I was about to answer "use the emergency lane, or bus lane". But nowadays I'm not the only smart driver. Other have also evolved, becoming smart like me, so even the emergency lane must be packed. Unless, the situation described above is located in Heaven. In that case, the emergency lane should be empty for me to use. But then again, does traffic jam exists in Heaven? Oh, out of topic, sorry.

SITUATION 5 :
You and your friend are riding motorcycles. Both are riding each motorcycle alone, and you need to give him an important message. How do you communicate with him?

Answer
Very easy this one. Ride next to him, and convey the message lah. What's so weird about that? The road is wide, enough for a lorry to pass through. So two motorcycles riding side by side should be very safe. And other traffic could still use the other lane if they want to take over us. But I have heart also, I won't do this on a single lane road! That's very insonsiderate. I'm a civilised Malaysian rider lahh.

Tuesday, May 5, 2009

Datin mano pulokkk!!

Assalamualaikum...

Semo tahu deh, ambo sibuk lloni. Sorry tokde nok nnulih sangat lately nih. Tapi this one story I really have to write. Menarik sangat-sangat! Ambo takdok tokok tamboh gapo-gapo ok. Takdok exaggerate lasung.

Tanggal 1hb Mei 2009, masuk lah ambo di rumoh baru ambo. Happy sunggoh ambo. Letih jugok la, satu hari sutuk mengangkat barang-barang. Mujor saing ambo hok dok di kuantan mari tulong. Bini ambo tokleh nok buat kijo berat, pregnant loni. Dio duduk nga parents dio hari tu. Ambo nga saing ambo, pukol 11 malam blom abih kerja lagih.

So we decided to overnight di rumoh baru ambo. Sunyi lagi kawasae nih. Takpo lah, berdua, berani la sikit. Tilam dan toto pon di bentangkan, and ambo tido lah bersebelahan nga dio. 10 minit jah, saing ambo pong start kokok nyior doh.

Tepat 3 pagi, ambo ssedar. Celik mato, tengok-tengok SAING AMBO DOK TENGOK KO AMBO.

"Datin tanyo pasal mung", tibo-tibo dio bersuara.

Dale hati ambo, ah sudohhhhhh!! Datin mano pulok dohhhhhh!! Nate ni kalu sajo nok ggura nga aku tobak aku jek 14 das atah ppalo. Panah hati sunggoh dek pong!

"Datin begapo gakkk mung nih, heh? Mung kaba dok nih? Wengong nate ni nih"

"Datin tuan rumoh".

Raaaaaaaaaaaaa, bediri bulu romo ambo. Nate apo nyo kato beruk sekor nih?!

"Tuan rumoh mano pulok wei samad? Aku la tuan rumoh nyoh. Menate ni nih ngiga nih!"

"Yo la tapi mung tuan rumoh pong mung tidok menetap ssinih sangat lagi"

Sh****************t sh*t sh*t sh*t sh*t sh*t!!! The last thing you want when you only have your friend to accompany you, is when you friend becomes spooky. Ambo mitok maaf ambo nyupoh banyok, tapi that is the truth.

"Eh eh menate ni nih ngiga doh nihh. Woi samad! Bangun la. Bangun!"

Dio pong pusing badan dio, membelakangi ambo. Ambo tok puah ati, pege bahu dio, tolok tarik tolok tarik. Sapa lah dio bangun. Pah dio nok mmaroh la ambo gerok dio. Dio nyo nok tido. Ahhh, peduli apo ambo. Lepah cerito ko dio, dio buleh suko pulok! Nate sunggoh.

p/s kak azah, now u know why....i swear, this is the whole truth, no dramatization at all!