Monday, December 28, 2009

Tempat-tempat di Kelate

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe....

Mitok ma'ah bbanyok ambo tokde tange skit lately. Minggu lepah ambo kelik dari LA, ado jugok cuti 3 hari. Tapi kelik kkapung. Kelik denu mano ado maso nok cocoh laptop di dinding sangat. Wifi pong takdok. Pah kelik KL pagi ahad, mugo malae tu kijo doh.

Jadi kepada pembaca hok dok menanti post pasal LA di blog ambo hok satu lagi, sobar la deh. Dok tulis la ni, with love from paris lagi you...

Ni ado bendo nok oyak sikit ni. Kelik kelate hari tu, ambo dok baco signboard-signboard yang banyak di jalan-jalan raya. Namo tempat sano sini lah. Ambo tok tahu lah demo ado terpikir atau tidak sebelum ni, tapi namo-namo tempat di kelate, agak unik. Contoh nya?

Palikbang.

Adik kakok eh, Palikbang tu bukae namo asal weh. Ya sebenarnyo *Pelekbe. Tapi bilo kerajaan nok letok namo Pelekbe di peta, terpaksa lah di-baku-kan. Takdok menasio hok sebut Palikbang, kecuali oghe luar ataupun kalu masuk berita. Lagi? Ado lagi? Blana kokna lagi eh. Mari kita mengkaji beberapa tempat lain murid-murid.

Pintu Geng - Bilo demo tutup pintu kuat-kuat, bunyi guano? "Gae!" Jadi namo Geng tu bukae bermaksud gangster adik kakok weh. Geng tu bunyi yang dihasilkan apabilo pintu (besi kot) di hayun hempas. Tapi di signboard, paling sesuai, Pintu Geng lah.

Pendek - Haaaa, hok ni oghe kelate sediri pon ado hok tok tahu. Sebut bbetul. Sebutan dio tidak sama dengan sebutan "Pendek", lawan kepada "Panjang". Sebutan "Pen-" tu demo keno sebut seperti demo sebut "Pen-" dari perkataan "Pendiam". Sebutan "-dek" pula, seperti demo sebut "-dek" dari perkataan "adik".

Bachok - Takdok oghe kelate kato "ambo nok gi Bachok lepas ni". Sebab huruf B pada Bachok ada sabdu nya. "Ambo nok gi Bbachok lepas ni" adalah betul.

Gaal - Mitok tulong jange sebut Gaaaaaaal gitu. Ado duo huruf A bukan bermakna di panjangkan A tuh. Cara sebutan, Ga'al. Tapi ado some signboards hok tulis Ga'al pon. Bagus la.

Tu baru sikit. Contoh-contoh hok ambo mampu tulis la. Tok mampu nok tulis semo la, banyok sangat. Anyway, pasal Pelekbe tadi. Ado duo versi cerito asal usul Pelekbe. Versi pertama: Satu masa dulu, ado dua beradik sesat. Hari makin gelap, jadi si abang pon ajak adik dia solat. Di suruh adik nya azan. "Tapi adik tok panda bae (azan, atau bang)", kata si adik. "Aloh, bae la lagu mano pong", paksa si abang.

Lalu adik dio pon azan "Alif Ba Taaaaa, Alif Ba Taaaaa". Si abang pon terkejut, dan katanya, "Weh weh, pelik dio ni bae". Jadi la Pelekbe (Pelik-bae).

Now, that's just so mengarut isn't it?

17 comments:

diehardfans said...

huhuhu......update pun....ingat ye abe, post LAX tu letak byk ckit gambar2....tq

Nabeyll Hanyff said...

first time nok komen blog ni.
tp alwiz dok baco sokmo.
even org lahir di kelate pon.
tp susah gok nok memahaminya sbb dibesarkan di selangor.
hehe.
anyway, interesting topic la psal namo2 di kelate nih..

kalu xsilap name tempat "pontianak" pon ade deh?

Love Biscuits said...

ado 1 lg tempat di kkapung ambo..berek 12..mari mmano tahu namo berek 12 tuh..ado 12 berek jepong bokali maso jepun tupae di kelate dulu..haha

her royal highness said...

ahahaha... nnipu ewin pelik bae tu.

btw nabeyll, dont think ade la pontianak. tak penah dengar pun.

faraulah said...

Bbachok kampung ku!

Nabeyll Hanyff said...

xder erk?
silap la kot.
hahaha.

jgn dilupa ye.
machang.
mmchae.

iEmahRazak said...

Pontianak kat sempade Sarawak-Indo ado la. GPRS baco N 0 degree, E 0 degree.

faiz.nasir said...

umoh ambo lah tuh kt pintu geng, hehehe :)..
biaso gak ore lua brehi bena baco pendek

eZaT eLaNo said...

so lagih..cabea 4 tok mek ngoh,tupat..hehe..klu kok luar agok2 sebot gano tuh..cabang 4 tok mek ngah..plek jah bunyi..haha..uish,maroh ore tupat..hehe..

Nabeyll Hanyff said...

pengkalan kubur!

bakpo jd namo gituh?
banyok kubur ko dlu kawasan tu ea?

Aliyn Amirah said...

ahha ! another one....DEWAN BETA...we pronounce it DEWAN BE-TE !

:: fAzRa :: said...

hahahaha.......dulu sero ambo ado doh baco pasal namo2 tepat di kelate...tok ingt dale blog sapo..

eh...ambo ore mache.....hehehe..berek 12? hahah..umah besfren ku....klasik keh tuh namo tepat di kelate....belit lidoh2 nok sebut..pendek tu sokmo saloh sebut..ayoh ambo gak sokmo jadi tuke bettol...hehehe

yellowherbie said...

diehardfans - dah post dah LAX, gambar bertimbun tu. tell me what u think of it ek, thanks.

Nabeyll - thank u for commenting. try2 la faham, tak la pekat sgt kelate ambo. erm, pontianak di borneo dok? ntah. huhu

Love Biscuits - Berek 12, yo kot, bokali dulu2 jepun buat berek ssitu. tapi soalan nyo, mano berek 1 sapa berek 11?

HRH - if u think hok tu ridiculous, wait till u hear the versi kedua. takdok oghe perase ambo cerito versi pertamo jah.

faraulah - bbachok. ado sabdu deh? acu pikir, ppasir mas ado sabdu di huruf "P" tapi pasir puteh takdok pulok. not ppasir puteh deh? padahal samo2 pasir. pelik.

iemahrazak - yup, i think so, tapi pontianak milik indon kot. tahu lah.

faiz.nasir - oghe kkapung demo setiap kali tutup pintu, ghembah sokmo ko. slow gak sikit, haha.

ezat elano - bokali kalu di baku kan jadi cabang 4 datuk mak tengah.

Nabeyl - Kkalae kubo oghe kelate sebut. tahu lah bakpo bui namo tuh.

Aliyn Amirah - Ha, hok tu ambo tok kenal mmano. Nati ambo tanyo oghe. Dewan Beta deh?

fazra - yup, ambo sero jugok topik ni mesti ado doh oghe buat, sebab its very common and typical. tapi nok jugok bui pendapat ambo, hehe :)

HAPPY NEW YEAR EVERYONE!

Anonymous said...

hakhakhak lucu..ado so kg namo kaabah...tapi gak dio sebut kaa'boh...haha area kawase mache.setengoh jam jah dek pon dge p.puteh tuh..

crazee_tangerine said...

ambo gak sero ati bena kalu tubik di tv "pasir putih".

padahal pasir puteh. wuwuwu....:)

ainna said...

huhuhu..terharu diriku..
tenkiu..tenkiu..yh..
demo telah membetulkan sebutan bg nama kg kawe...kawe nih ore Ga'al... tenkiu sekali lagi laa yh...

akmal abdullah said...

semat jal ada gk..dkt2 tumpat..
bkpo eh?jal tu semat bokali..hee~