Tuesday, October 6, 2009

Soba

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Hoh, abih doh ko berayo? Aidilfitri is 1 month la, keno la rayo lagi loni. Gege gih di shoutbox ambo, dok cari ambo. Aloh la, oghe nok enjoy berayo pong tokleh. Ambo baru lepah kelik ngekkoh anok ambo di kkapung bini ambo di Bintulu. Leloh kakloh. Balik 3 hari jah. Jadi sibuk la sikit sminggu duo ni. Baby kecik lagi, pahtu hari rayo, pahtu akikah lagi. Soba deh soba.

Tajuk soba ni bukae bermaksud "sabar". Soba ni adalah sejenis makanan Jepun. Loni ambo jjadi oghe Jepun. Mugo tigo kali berturut-turut ambo gi Jepun. Minggu lepah gi Tokyo. Pahtu cuti 3 hari balik Bintulu ngekkoh anok. Pah fly balik, Tokyo lagi. Kemarin baru balik. Esok kijo pulok. Osaka pulok. Parok doh pahni dalae palo ambo dok arigato gozaimas itadakimas sayonara sokmo dohh.

Dek pong gak eh, dok gi lah jjepung sokmo nahh....

Sambung cerito. Hari tu lapar perut maso dok di Jepun. Tubek hotel cari dinner. Ingat dulu kisoh lawan hangguk nga mat jepun? Tu maso beli Unagi (belut). Kali ni gi beli Soba. Soba is like noodle, kuoh dio supo kicap gitu. Biaso takdok lauk jadi ambo tok rusing lah status halal dio.

Demo biaso dinner at a japanese restaurant? Mejo makan dio is the tempat masak itself. Dio goreng the food atas mejo makan kito. So we can see what he cook, how he cook. Bakpo ambo dok kecek english banyok nih? Anyway, di restoran jepun tu, ambo duduk di mejo hok gitu lah.

Order lah Soba satu. "Haikkkkkk!", jepun tu kato, lalu menghilangkan diri ke dapur, mengambil sesuatu. Sekembali nya jepun tu di mejo ambo.... BELEBOKKKKK, dio lempar sekeping "sesuatu" atas mejo ambo, lalu dio pong mula menggoreng. Ah sudddddohhhhhhhhhhhh, ambo teliti mmolek, sekeping "sesuatu" itu adalah, ba-alif-ba-ya.

Lepah lempar daging tu dio pong letok mee Soba slaluh, and ambo meme tokde nok suruh dio asing mee nga daging lah! Haaaaaaaaaaaaaa stadok aaaaapo doh laaaaa. Harga soba 800 yen, poket ambo ado isi 1000 yen. 200 yen buleh beli gapo sangat! Takdok apo lah, pahtu ambo pong ambik soba, bayar 800 yen.

On the way balik hotel, berkecamuk ppalo ambo. Terlintas di otak ambo, bismillah je lahh, ni kiro darurat doh ni. 200 yen tok cukup beli dinner. Perut lapar. Kedai hok terima kredit card tutup blako doh sebab lewat. Esok pagi keno kerja awal. Darurat, tak gitu? Oiiiiii, gilo ko nok isi perut with makanan hok ado "ba-alif-ba-ya"!!! Ambo relo lapar, biar lah sapa tokleh nok fly esok nya.

Balik di bilik, call crew lain, cari steward or stewardess hok non-muslim. Last-last ado lah stewardess ni, dio kato bagi ko dio lah soba tu. Gi bbilik dio, bui soba ko dio, and, Tuhan maha kaya, maha kuasa. Mungkin Tuhan nok uji ambo jah seblom tu. Sebab, stewardess tu ado extra 2 bungkus nasik goreng, hok dio tapau dari KL lagi.

Malam tu, ambo tido nyenyak, perut kekenyangan berisi nasi goreng.....

16 comments:

:: fAzRa :: said...

bestnya gi jepun...gadget mesti muroh2 dok?

aloh la....kito rajing make soba pun kat secret recipe jah....narak nok make ba alif ba ya dok?huhuhu...

betol la Tuhan tu maha mengetahui....elok doh dio rancang segalanya....

NAS said...

hahahah
gile ke ape nk makan bende tuu..
nasib baek la ada penyelamat...

nurul said...

sini mano eh nok cari soba?nok tera etek

Love Biscuits said...

abe mat weh..lain kali bowok la bekal..senang la jugok kalo ado gapo2 kae..mujo xmakae..kalu makae gak,,bbelit lidoh la deme..hahaha

Anonymous said...

bini dr bintulu ke???????? org srwk???

yellowherbie said...

fazra - ambo gi jjepun dok tido bbilik jah. suko gi sano sebab food is very i like, tapi i tak suker gadget la u, tak reti, hehe.

NAS - takdenye nak makan bende tu. masa terpikir nak makan pon, ingat nak buang la daging nye then makan soba saje. tapi mcm tu pon tak rela.

nurul - fazra kato yo makae di secret recipe. eh fazra, jolo?

love biscuits - gi jepun tok bowok bekal, sebab food sano sedap-sedap blako. ambo tok suko packing bekal, only when nok budget. tapi most countries meme tokleh bowok food. australia, strictly! jepun tok bagi bowok masuk daging :(

Anonymous - yes, from Bintu to the Lu. naper excited lebih????????????

LePaKPlaCe said...

suspen dah takdi...ingat makan.

terbayang hidung bende tuh..hukhuk.

eh eh eh...wife org bintulu.. kalo ler aku tahu YH dtg bintulu..dah aku tunggu nak jumpe kt epot.. hahaa

Anonymous said...

tak de...saje...entah2 tinggal jiran jer....hahaha

yellowherbie said...

anonymous - kat sana keluarga "Khan" or "Syed" semua bersudara, like one big family. kalau ada kenal any khan or syed, our family la tu.

ajis sattar said...

YH
during ur freetime laa kannn
hobby u ade kaitan ngan aviation tak..?
mcm main flight simulator ke, surfing kat internet tgk2 hal aviation ke..

yellowherbie said...

ajis sattar - haha, jauh sekali! saya suka aviation but not as hobby. saya tak reti main flight sim, tak surf aviation stuff. my free time is for my family.

ajis sattar said...

oh, begituu..
so out je dr cockpit dah tak sentuh la about aviation?
betul gak kan, dah dpt fly real aircraft buat ape nak lyn flight sim..
hahaha..!

her royal highness said...

saspen jah. :)

crazee_tangerine said...

LOL. bagus2.
anyway, lain kali kalu gi jepun lagi, nk oda makene, oyat:

sake-nuki: without sake(japanese rice wine)
buta-nuki: without bacon/lard/anything of ba alif ba ya lah.

just because i'm staying in tokyo. ;)

btw, can i link ur blog to mine? ;D

yellowherbie said...

haha, thanks crazee tangerine. maklumat berguna tuh! ok, ambo try hafal hok demo ajar. nok link blog ambo, koho ambo suko! mokaseh lah.

Anonymous said...

waduh..kawe respek bna ko demo nih. ime lkat ddado lagi walaupn g jauh doh. banggo sngoti!