Sunday, September 20, 2009

Pantun Raya

Sempena Aidilfitri yang mulia, benarkan ambo ppantun skit....

Saya suka bela buaya,
Buaya yang makan ikan patin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Pantun 4 rangkap. Ori ni. OK or not? Tak creatif? Baiklah ambo bui hok creatif lagi. Bukan saja hujung setiap rangkap bunyi sama, tapi hujung setiap perkataan....

Mamat beri buaya,
Wakaf sihir tin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Creatif, tapi doesn't make any sense. Tok masuk akal. Part mamat bui boyo ok lagi tapi wakaf sihir tin tu meme ngarut. OK ni last. Creatif, dan masuk akal. Creatif sangat, that not only hujung perkataan jah samo, tapi lebih dari itu...

Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin,
Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Sebenarnyo ambo nok oyak nyo, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Assalamualaikum!

Wednesday, September 16, 2009

Encik Zul

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Ambo gak fed-up benar la kalu bab isi-isi form ni. Ambo tok pasti, tapi ambo raso di negaro lain, takdok la banyok sangat keno isi borang nih. Kito ni, sikit sikit isi form, sikit sikit isi form. Encik, boleh tulis nama Encik dan nombor telifon dan tandatangan sini? Excuse me but can you please fill this up before leaving this counter?

Tulong lah. Banyok mano gak nok buat survey nyoh? Kalu borang penting ambo takpo. Ambo pong tahu butir-butir peribadi ambo keno tulis. Contohnya urusan nga bank, ataupon urusan jual beli rumoh. Tapi ni gak, abih bayar bil, buleh slaluh form. Beli produk compani itu-ini, keno isi form lagi. Mitok namo, alamat, nombor fon. Tigo bendo tu meme standard keno isi. Satu lagi, mitok autograf kito.

Ambo letih doh ngisi borang nih. Pahtu gak ado la oghe call kito, nok tanyo produk dio cukup manis ko, lebih pahit ko, then ask for comments. Loni, ambo buleh form hok ngarut jah, ambo tipu blako. Tapi form hok tidak membawa kepentingan je lah. Contoh, hari tu gi Sunway Pyramid. Beli baju, pahtu dio bagi kupon, dio kato kupon tu buleh gi "counter redeem", buleh free stuff lah.

Sapa di caunter, yezzaaaa, of course keno isi borang. Hadiahnya? Kurma for berbuka (3 biji) and free parking. Terimo kasih. But why do I have to fill up the form?! Okay la okay la, demo nok ambo isi, ambo isi lah.

Nama : Zul Zamzin
Alamat : 8, Jalan Jalan, KL.
Nombor fon : 012-3456789

Seriously okay, meme ambo tulih lagu tu. Bukae nok buat lawok nga demo. Tapi nok perli, atau oghe Kelate kato, nok menganying. Ambik mung. Abih isi, ambo pon berlalu. Tapi tok sapa 5 langkah, ambo dengar someone calling someone's name. "Encik Zul, Encik Zul!". Kuat jugok dio panggil. Ambo pelik la, panggil kuat-kuat pong takdok oghe jawab ko? Tibo-tibo, suara sama, bebunyi lagi,

"Encik Zul! Err, Encik Zam? Encik Zul Zamzin, tiket parking tetinggal ni!! Encik Zin!"

Oh Myyyyyyyyyy Goddddddddddd. Baru ambo teringat, namo ambo tulih dio borang takdi! Ambo pusing, tengok-tengok, ramai oghe dok kelih-kelih. Bokali semo pakat pelik nga namo Zul Zamzin. Aloh la bakpo la aku gi tulih pelik gitumo lalu. Patut Zul sajo cukup la deh? Ambo pong ambik tiket parking di kaunter. Oghe di kaunter tu tengok ambo, tengok form ambo. Mungkin dio baru perasan alamat nga nombor telifon ambo jelas sekali mengarut.

Mungkin jugok dio sedar, logik ko ado oghe namo Zul Zamzin ni?

Friday, September 11, 2009

oyak saloh, x oyak saloh...

salam.

lamo doh x tulih ssini, xdop idea2 menarik ateks. YH takpo la dio cool, HRH x cool. haha. anyway, nok meluahkan perasaan geram jah ni jadi sero nok tulih kot kelate.

dianne ni kijo dalam jabatae komunikasi korporat.. jadi kalu bab2 wi hadioh ko staff, ko customer.. buat event nih gak kijo dianne lah. nok jadi ko crito taun ni kompeni dianne bermurah hati sungguh nah. bui kad rayo, sampul duit rayo pah bui sekuk (biskut ye) dengan bekah lagi. hok mano duk HQ tu wi ttange lah, hok mano duk seluruh malaysia tu dianne keno poslaju siak.



minggu lepah dianne atar la email ko semo ore, wi maklumae la kato kompeni nok wi macey2 tuh. tapi sebab maso tu dey siak kad rayo jah, dianne oyak doh awal2 dalam emel tu.. minggu ni kito wi kad, minggu depey hari jumaat (hari ni la tuh) baru buleh amik sampul duit rayo dengan bekah sekuk.

tapi gak.. pok2 nih excited do'oh bekali banyok bendo buleh taun ni.. sejak kemarin sapa hari ni duk atar email la, telepong receptionist la.. tanyo, "bile dapat sampul nih?".. "dah lambat ni, nak bagi taun depan ke?" wah wah.. sero nok tipah jah pallo. dianne nih dohla sejak buley lepah keno wat kijo sorrey (my boss and my officer tuka department), dey buleh komen2 ginih gak panah hati sungguh. dohla sorey tuh emel pukul 2 pagi (sb dio technician kat our network control centre).. emel ko dianne sorey takpo lah. ni nyo reply TO ALL.. sek2 executive tuh harapnyo x kuak la ringing tone utk emel kat blackberry.. nok maroh jugop weh kalo bbunyi hp tengoh2 tido tengok2 emel gong yang tok penting. anyway, satu malaysia terimo emel dio pagi takdi yang berbunyi..

"agak bile boleh dapat sampul duit raya ni.. kat bank, semua kata dah abis."

oloh.. bukey nyo rayo next week. dekpon gak eh, oyak doh nok wi key.. narak tetibo kompeni x jadi pulok. biar gak logik soalan pun. pah sakniiiii jah baru dianne gi public bank tukar duit, buleh 15 paket (150 keping) sampul.

hoh.. blanar lagi ehhh....

eeee.

Thursday, September 10, 2009

Lemas

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe....

Sapo beso paka topeng bilo tubek rumoh? Keno paka mask tu, loni musim H1N1. Tapi paka sajo tok guno kalu tange gi jamoh kokse pah gi korek idung. Ambo ado baco somewhere, dio kato paka mask sajo tok guno. Tange keno basuh sokmo. Kito keno ingat, naik lift, mesti kito ado pecet, sentuh mano-mano. Naik escalator, mesti pege getoh hitae tuh dok? So wash your hands children!

Sedak ambo ngepek. Hehe, padahal ambo pong mulo-mulo tok paka sangat jugok. Tapi sejak buleh baby ni, ambo keno extra careful la. Hari tu bini ambo suruh tubek gi Tesco Ampang. Situ meme ramai oghe pong, lebih-lebih lagi dekat rayo doh ni.

Wifey : Ha, mask jangan lupe. Pakai tu.
Ambo : Wok aloh, takpo nyohh, sayo jatae gagoh.
Wifey : Ye la, awak memang kuat. Baby kite tu, kang awak bawak balik bakteria!

Hmm, jolo jugok dok? Kito ni mungkin kuat. Maybe virus tu tokleh penetrate body kito. Tapi dio tetap buleh "bergantung" dekat body kito right? Pahtu kito bowok balik virus tu, dekat rumoh, takdok pasal-pasal oghe tuo atau baby-baby hok bejangkit. So ambo pong paka la topeng....

Aloh la adik kakok, lemas sengoti laaaa pakai topeng nih! Ambo ingat ko pakai mask ni biaso jah. Rupo-rupo nyo sesok napas sunggoh gih. Maso di Tesco tu, ambo raso pening sokmo. Kalu tok kerano baby ambo, meme ambo tohok doh mask tu. Peningggg! Tapi ambo gagahkan diri. Ambo tok beso paka mask, bokali sebab tu la ambo raso lemas. Sapa mmutar itik ambo dalae supermarket tu.

Sapa jah di rumoh ambo, ambo tohok topeng ambo depe bini ambo. "Aloh mek weh, nok mapuh lolo doh ambo, dok nyawo dalae topeng gilo nih. Tebal telajok hok ni nih, beli hok laing lah lain kali", ambo oyak ko dio. Bini ambo pong ambik topeng tuh, belek-belek, pah kelih ko ambo.

"Yang awak pakai sampai 3 lapis tu kenape?!"

Tuesday, September 8, 2009

Namo

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Alhamdulillah, ambo jjadi ayoh oghe doh. Hadioh paling besar bagi ambo untuk Aidilfitri! Ho la, rayo seblom ni ambo tok rajeng lagi terimo hadioh seberat 2.9 kg sepanje 2 jengkal. Besar la tu. Suko tu gak ambo. Syukur, suko sunggoh, sapa ambo raso ado hok tekejut tengok post seblom ni. Namo penuh anok ambo.....berbinti kan namo penuh ambo.

Seblom ni ambo memilih untuk tidak menulih namo penuh ambo. Bukae gapo adik kakok, blogging ni bahayo skit. Tengok blog lamo ambo. Ambo tok tulih namo, tok tunjuk muko, tok tulih pong ambo kijo nga sapo. Tapi ssamad hok deki nga ambo tu, aloh la, nyo cari jugok sapo hok nulih blog tuh. Usoho teh.

Biarlah, lepah lepah doh. Pahtu ambo pikir, blog ni should be okay la. Tokkae la nok ngarut pong tokleh, ko guano? Hidup ni keno ado kegembiraan jugok. Dan sebab gembira telajok lah, ambo banggo buleh anok. Nok satu dunio tahu kalu buleh. Best I can do, is announce dkat facebook, and of course, di blog ni. And bakpo ambo tulih namo ambo?

Tok molek la ambo tulih "Qisya Syahmina Binti Ahmad F****" atau "Qisya Syahmina Binti Ahmad *MatCool (*bukan nama sebenar ambo).

So there you go. Tapi toksoh dok gege lahhhh. Shoutbox, comments, mitok tulong jange tulih namo ambo deh. Malu kokre ado pilot lagu ni...

Friday, September 4, 2009