Wednesday, July 6, 2011

Oghe kelate tuo..

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Ambo loni adik kakok, tuo dohhhhhh. Ambo, tahun ni, masuk 7 tahun doh berkhidmat nga company ambo. Mulo-mulo start kijo, umor 20. Maso tu fly dalae negeri, domestik. Kalu habih kijo di Kota Kinabalu, mesti tubek makae ramai-ramai. Crew, biaso lah, jaga badan. Captain pon samo, sebab umur meningkat. Jadi ambo soghe jah la sumak mulut supo Spain sumak goal lawae Malaysia. Sokmo nah sek-sek dio comment,

"Dia takpe, mude lagiiiiiii..."

Tapi hari tu, sesuatu berlaku, ambo sero tuo. Maso tu di taipei. Ambo tubek makae ramai-ramai lagi. Ado co-pilot junior baru kkijo. Sihat tubuh badan dio. Nok jalae kaki gi restoran tu jauh, sapa-sapa jah nok ccabut palo lutut blako. Kecuali mamat mudo tu. Captain pon comment,

"dia lainnn, dia mude lagiiii".

Hmmmmmmmmmm, dalae hati ambo, aku ni, tuooooo doh laaaaaa. Pah gak tok lamo lagi, ambo pulok hok makae sikit pah bui comment,

"dia tak pe dia mude lagiiii."

Insaf dok dengar cerito ambo? Hehe. Eh sapo ado kelih cerito Kongsi? Tu lahhh, hok Shaheizy Sam blakon jadi oghe kelate siam tuhh. Ambo kelih doh. Adik ipar nok sangat kelih, jadi gi kelih di panggung. Aloh laaa, satu panggung dok suko ko-o. Ambo? Muko ketat. Sakit hati. Ni nok oyak ni, sapo-sapo ssero kecek kelate ni buleh blaja, forget it. Kalu demo nok kecek bbunying kelate betul, ssaing lah, atau nnikoh lah, nga oghe kelate.

Kelate ni payoh bukae gapo, sebab ado sabdu. "Ikae makae kkucing", contoh. Maksud nyo, bukae "ikan makan kucing". Samo jugok kalu "aku nok makae kkeda semetar", bukae maksud "aku nak makan kedai kejap". Makae ggapo? Dinding batu bato keda tu? Gilo. Tapi sebagai oghe kelate, ambo beberapa kali bbelit lidoh jugok. Ado skali tu mok ambo suruh beli taugeh, maso tu baru ppindoh Selangor. Ambo gi kkedai, tanyo mokcik tu, "kacang cambah ade tak?"

Tapi hok tokleh nok ingat skali, maso ambo kecik mulo. Umor 8 tahun kot maso tu. Ado sepupu ambo ni oghe KL, mari rumoh ambo. Blur molek muko dio bilo ambo ajok dio,

"Mari kite hungga bbadi dan?"

9 comments:

Wild Cherry said...

Baru 27... muda lg la manede tua... WC dah tgk cite kongsi.. Time sam n fizow kecek klate tu memang x paham... last2 bkak subtitle.. hahaha

adilah said...

Ni nok oyak ni, sapo-sapo ssero kecek kelate ni buleh blaja, forget it.


SUNGGOH2

nik ayunnie said...

x sedakk cito kongsi...kecek supow ore siam..hua3

Eein Haedzerin said...

set kacang cambah jugok ni -
"jangan panjat! nanti jatuh, boleh faedah"

Anonymous said...

kawae pung nok masuk geng kacang camboh jugok la
" kenapa berdiri mencacang saje"
Kawae dok ingak pung, mama hok crito.. guling tegolek kawae maso tuh!

Iron Butterfly said...

"Mari kite hungga bbadi dan?" - WIN.

just. too. precious.

memorial cute girl said...

taw dok ari tu mso sy g kt student affair ada la promoter buku,mulo2 dengar dy kecek bnyi mcm slang ore perok..power gilo la..lps tu gno taw dy bulih tubik 'kalau boleh kite orang nak buat sekali arung je la'..ha3..sekali bau jugok budu,sy nge saem2 ni thn jah perut nk sukko

LePaKPlaCZe said...

ooohh haha yg bawah tu aku ingat..
ko penah post pasal nak gi beli taugeh kt pasar tp sebut kacang cambah makcik tu xpaham haha.

yellowherbie said...

Wild Cherry : Muda lagi tapi ada yg lagi muda..

adilah : ha, tau pong. kalu tok stuju, demo bukae oghe kelate la..

nik ayunie : meme watak antagonis dio oghe siye pong tapi still x jjadi jugok.

eein : hehe, jatuh buleh faedah! thats a good one!

anonymous - bediri mecancang la sebab kalu duduk takut seluar bergalur.

IB - hehe. yeah. cute kid i was eh?

MCG- saloh tu bahasa dio. dio patut kato "skali harun". hahahaha. pecoh perut jugok baco komen demo.

lepakplace - citer lama dlu..