Wednesday, September 26, 2012

nawok sunat

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe..

Ambo baru ado cerito nok tulih. Tu ya tok update lamo tu. Sebab takdok cerito. Tapi ni baru ado satu kesoh menarik, molek lah untuk hiburan, molek jugok untuk di jadikan teladan...

Ambo ni, as all of you know, bertugas sebagai juruterbang. Kijo pilot ni, demo tahu deh, keno la ado lesen. Lesen pilot ni keno renew setahun sekali. Lepas buat medical check up, keno gi Putrajaya untuk 'cop' lesen. Jadi apabilo gi pejabat kerajaan di Putrajaya tu, sokmo la jjupo saing-saing. Hari tu ambo jjupo senior ambo, dio hok mari tegur ambo.

Maso tu adik kakok, ambo dok tunggu nombor ambo. Dari jauh ambo napok saing ambo ni mari. Dio captain hok dulu fly samo airlines nga ambo, tapi telah berhijrah gi airlines kaler merah sikit. Dulu, ambo kenal dio pong gitu-gitu jah, tidok lah rapat sangat pong. Tapi ambo kelih dio mari dekat ambo, senyum lebar, dari jauh angkat tange nok shake hand nga ambo..

"Heyyyyy how are you bro, lama tak jumpa! Your dad sihat lagi? Dia banyak fly lagi ke, or dah retire?"

Terpinga-pinga ambo, ayoh ambo bukae kijo pilot adik kakok weh! Ssamad ni silap oghe doh lah. Tapi dio yakin, jadi ambo takdok pilihan lain. Nawok sunat sudoh. Layan jah la. Bukae ggapo, siye sunggoh ko dio, sebab senyum lebar gih dio shake hand nga ambo, erat molek dio genggam tange ambo, pahtu siap tepuk atas belake ambo lagi. Kalu ambo oyak dio silap oghe, tidok ko malu ko dio, lebih-lebih lagi gege doh dio kecek nga ambo sapa oghe pakat kelih..

"Errr, sihat, dia sihat je. Eh, you banyak fly mana skarang ni?", ambo try tukar topic konon.

"Macam biasa la, takkan tak tau. Eh kirim salam kat your dad ok. Dia ada kat rumah ke?"

Wok alohhhh, nok kecek pasal pok kito jugok! Doh la kito nnawok doh. Bokali dio baik benar nga ayoh ambo hok kijo "pilot" tu. Maso tu jugok laaa adik kakok, ado soghe lagi senior pilot masuk pejabat. Kami bertiga pong bersalaman lah.

"Yo, bro, you ingat dia ni kan, ayah dia yang veeeeery senior pilot kita dulu", dio oyak ko saing dio. Mapuh doh aku skali ni, ambo kato dalae hati. Situasi ni koho berat ni adik kakok. Bertambah la masalah ambo, apobilo saing dio tanyo,

"Oh ye ke? Sapa nama your father?"

Aaaaaaaaa suddddoh doh laaaahhhhhh! Sudoh sudoh sudoh sudoh sudddddohhhhhhh!!!! Eh, kalu demo dalae situasi ambo, demo buat lagu mano heh? Nok oyak dio ssaloh oghe? Pah sakni bakpo tok oyak awal-awal nyoh! Tu la mungggg, nok nawok sunat sangat. Tapi kalu oyak awal-awal tadi kae, malu senior ambo tu pulok. Dio pong satu, yakin bedo'oh! So, sapo namo ayoh ambo ni, nok nawok ggapo lagi? Dio ingat ayoh ambo sapo?

Ala, biasa la, zaman teknologi canggih ni sene jah nok wak lolok sibuk. Wak tubik handphone la. Handphone konon silent, tok ringing, tapi ado oghe call la kononnnn...

"Eh kejap captain, my wife called. Excuse me ye.."

Bini ambo jugok hok jadi penyelamat. Walapong dio tok tahu. Hm, lepah "kecek" nga bini ambo, ambo pong gi nnusuk di toilet slaluh la. Lari wei, lari. Agok-agok dio tukar topic doh, baru tubek toilet. Mujur duo oghe tu meme dok discuss pasal bendo lain doh maso ambo kecek nga dio smula. Tok ingat doh ko pok kito hok kijo pilot tuh.

Ko dio baru teringat ambo ni bukae anok pilot?


6 comments:

Izah~♥ said...

hahaha lawak sokmo....

Finally, YH is come back ^_^

panjiAlam said...

terbaekkk!!!

Embun Melati said...

hahaha..nawok la nawok lagi...keno doh sebutirrr

Nuu Fizz said...

terbaek sokmo lawok YH gak. gguling bating sapa CT suko

Angin dewo mudo said...

panda demo bt lawok. .bisyo2. .

Siti said...

hahaha.. lawak betul. guling-guling baca entry ni. supo lawak dale drama komedi TV jah, haha.