Saturday, April 30, 2011

gadjet

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Lamo sunggoh ambo menyepi. Mugo takdok cerito tu gak. Tapi kemarin dulu hari bersejarah kepada ambo. Sebelum ambo cerito lebih panjang, biar ambo oyak dulu ko demo pasal diri ambo. Ambo ni, nok oyak bui, adalah oghe hok sangat daghak pasal bab IT. Meme ambo tok reti la pasal gadjet ni. Ambo start kijo tahun 2004 dulu, maso tu oghe dok gege handphone baru nok start canggih. Ambo tetap nga nokia 3310. Pekong ko anying mapuh anying, oghe kato.

Duo tahun kijo, ambo pong beli la handphone daun. Nokia 7610. Ambo ingat lagi beli brandnew, RM800 lebih. Tu tahun 2005 tu weh!

Demo tahu brapo lamo ambo paka handphone daun ni? Ambo beli tahun 2005, kemarin dulu baru ambo beli handphone baru! Dekat 6 tahun adik kakok weh! Ambo raso ado dekat 45 kali handphone ni pecoh berderai sebab jatuh. Tapi taaaaaakdok skali rabut bowok repair di kedai. Takdok masaaloh eh. Cumo bilo ambo gi jjepung jah, denu kalu handphone tokleh 3G, tokleh pakai. Takdok line. Pah satu lagi masaloh handphone ni, dio nok elektrik 220V jah kalu nok charge. Jadi kalu gi Taiwan, US, ambo putus hubungan nga anok bini sebab tokleh charge bateri.

Ambo ni nok kato buto IT tu tidok la sangat. Tapi paka spec tebal la, sikit lagi nok buto. Demo tahu dok ambo takdok laptop? PC drumoh ado. Tu jah. Pah di restoran atau warung mano-mano, ambo relax jah letok handphone atah mejo. Sehingga la kemarin dulu....

Ambo gi minum di kopitiam di KLCC nga bini ambo. Sambil tunggu kopi O' ambo sapa, ambo check SMS, pah tu, seperti biasa, letok handphone daun atas mejo. Ni di KLCC ni adik kakok deh. Tubek kedai tu, kato nyo bini ambo, "perasan tak tadi kan, waiter, waitress, orang sebelah meja, seeeeeemua jeling kat benda atas meja tu". Hehe, bagi ambo, so what? Banggo ado lah. Tapi the next day, bini ambo kato nok gi lowyatt cari bendo. Ambo ikut jah.

Tanpa bertanya panjang lebar, sebijik handphone baru dibungkus. Terkejut jugok ambo. Tanyo la ambo dulu kalu nok handphone baru. Mitok la mmolek. Deh? Tapi hati hok panas gelegok ni terus sejuk bilo dio bui ko ambo handphone baru tuh. Tok payoh la ambo nok oyak brand gapo, bunying supo nyohor pulok. Nyohor buleh handphone baru hok buleh wifi and touch screen and video call dan 4G cukup la deh?

19 comments:

J a z s t r a n g e said...

huhuuuu~~ kito pom buleh talipong baru jugok 3 ari lepah!! tok llaki kito beli.. mugo MAHB pakak buleh bonus kae, utong la kitooo~

Syazwan said...

hahaha..pandai demo cerito..
iphone 4 la tuh owk?

fazlin said...

best nyo yh buley talipong baru.mesti pahnie kalu letok atah mejo ore len pakak kelih mugo deki.hehe

J a z s t r a n g e said...

adeeewww~ sedaknyooo yh paka iphone4

eZaT eLaNo said...

nok like supo dale fesbuk dok leh..tapi kawe like entry ni..haha..

AiNiey said...

blurrr.. blurrr 2x..
tgh survey nk beli hp baru nih,huhu..
any idea? suggestion? share la etep YH..

hani@debumelukut said...

hset ambo kalu bunyi di tempat awam, malu nok answer...hok jame sebelum perang dunia 2 lagi, hok anak2 tok se baru buleh ko kito..huhuhuh

yellowherbie said...

Dok eh bukae iphone4 lah. Tapi musuh rapat dio. Jahat dan "Samseng" haha.

Nia Ridzwan said...

galaxy?

sep2 "samseng" la kito.

Anonymous said...

haha.xnyohor saaaangattttt la tueee.

Anonymous said...

Ingtkn iphone4.sy pn dpt hp bru jgk dr seseorg..tp xdelh hebat sgt..tp mmndangkn bnda free..oklaaa..samsung galaxy ace....huhuhu...

Iron Butterfly said...

alololololo min so shweet..

Shamien said...

untung YH! jange duk ghembah koksey deh telipong 2 pahni ...haahaha...

yellowherbie said...

nia ridzwan - gu lah kito gitu gak!

anonymous - tok nyohor la, mano ado nyohor, bo oyak hanphone ambo biso jah haha.

anonymous - kalau free apa pon ok je.

IB - loving kan dia kannnn :P

shamien - ambo tok ghembah pong nyo ghembah ko anok ambo jugok huhu.

adilah said...

kagum ambo nge YH..meme low propail la...ambo pun hajak nyo nk paka enset ni kure2 4 thn lg...ado tips caro2 jago talipong dok??

yellowherbie said...

adilah - ado. ghembah kkuat 3 kali seminggu. ajar bui tough skit. manjo2 ni sene punoh.

sayaaaa said...

lol~ jange oyap ipad 2 sudohhh :P

HanaSiwon said...

reti ko guno iphone 4 tu?hehehee

Anonymous said...

jago molek la talipong baru tuh