Sunday, April 3, 2011

curang..

Assalamualaikum everyone

Sepertimana yang di ketahui ramai, ambo tidok kijo dalae ofis. Jadual ambo jugok tidok menentu. Kalu ambo gi kijo, takdok di rumoh la ambo selama 2 hingga 8 hari. Sometimes di tugaskan sebagai "standby" duty. Standby ni agok-agok supo "on call" doctor la. Buleh berehat di rumoh, buleh tubek gi dderak. Tapi handphone keno jago-jago sokmo, kalu ofis call, keno siap-siap, gi kijo slaluh.

Terjadi lah suatu kisah pada saing ambo nih. Dalae jadual dio tu, hari Ahad, Isnin, Selasa, dio standby. Awal pagi Ahad, ofis telefon doh, kato ado pilot MC, jadi dio keno ganti buat flight gi Shanghai. Lepah smaye Subuh, dio oyak ko bini dio bye-bye, cium anok-anok, lalu pergilah beliau ke lapangan terbang.

Di ofis, system down. Sepatut nyo, tugas standby dio pado hari Isnin tu cancel la, sebab kawe ni keno gi kijo doh. Tapi di ofis, namo dio masih lagi di bawah "stanby list". Maka, pagi Isnin keesokan hari, ofis telefon la saing ambo ni skali lagi. Saing ambo pulok di Shanghai doh.

"Gilo ko ofis ni telefon aku. Aku jugok hok bayar mahal-mahal roaming charges", kato saing ambo dalae hati. Dio tok jawab panggilan tuh.

Ofis pulok, masih ingat dio ado di rumoh. Call handphone tok jawab, jadi try la call rumoh dio. Kriiinnggg...kriiiinnnggg...

Bini : Hello?
Ofis : Hello selamat pagi puan.
Bini : Ye ade aper?
Ofis : Saya dari pejabat suami puan, boleh puan bagitau dia, dia kene kerja hari ni.
Bini : Hah? Dia kene kerja? Habis tu smalam dia gi mana? Encik ada cuba call dia?
Ofis : Ada, tapi dia tak jawab.

Lepah tu bini dio telefon suami dio. "Awak kat mana ni ha!? Oooo, smalam kata kene kerja 3 hari! Apa pasal ofis call suruh gi keje lagi hari ni! Awak cakap awak kat mana!

Tok payoh la ambo panje lagi. Demo buleh imagine situasi dio, deh? Terpaksa la beli ole-ole untuk bukti. Suko la ambo and the geng bilo dengar cerito dio. Hingga lah sesuatu yang agak serupa terjadi ko ambo sediri.

Minggu lepas ambo gi Paris. Sapa jah di Paris, ambo terimo SMS dari bini ambo, kato nyo, anok ambo deme panas. Runsing gak hati ambo ni. Walapon mahal nok telefon, duit jadi kabur doh, hok penting, berita anok kesayangan. Lalu ambo telefon wife ambo, dari Paris.

Wifey : Helloooooo? (nada pelik)
Ambo : Hello! Ho guano dio?
Wifey : Errr, siapa ni?
Ambo : Heih, sayo lah. Nombor nga suara pon tok kenal?
Wifey : Hah? Dah tu apsal keluar nombor 03-27003100?
Ambo : Nombor 03? Celcom pening la tu kot. Sayo roaming call dari Paris la ni.
Wifey : Aiiii....awak biar betul. 03 ni nombor Selangor setahu saya.
Ambo : Astaghfirullah. Betul laaa. Qisya ok ke?
Wifey : Entah-entah ada kat KL tak? Awak cakap awak kat mana!?

Kuang kuang kuaaaaaaang. Terpaksa la beli ole-ole dari Paris. Mok nenek sunggoh Celcom ni...

12 comments:

Fzah Ruslan said...

ahahhahahahahaha !

ok, klaka. tp untuk yg mengalami, tak klaka kot... huhhurm (masih giggle²)

memang pon, klu call from overseas, number yang klua mmg pelik².

Encik Pilot beli la kad telephone EuroLatina, jimat. 8€ boleh call 300 menet plus² ke Mesia. I'Allah klua number France ;P

Wild Cherry said...

hahaha memang kelakar betol... Boley tersalah paham pulak ek..

KV said...

sekso jugop tuh

hani@debumelukut said...

curang ni tok nati ko duk jauh, depan mata pun boleh curang kalau nak...Kalau nak!

Lisa Farhana said...

HAHAHAHAHA
*suko guling2*

yellowherbie said...

fzah ruslan - hehe, memang tak klaka time tu. tp yakin je she'll believe me, so ada nak gelak jugak la. EuroLatina? ok nak cari lah.

wild cherry - tu lah. kalau kluar nombor 7777 777 atau 00080003 ok jugak. ni kluar sebijik mcm nombor selangor.

KV - sekso jiwa dan raga jugok la.

hani - ye betul! setuju saya.

lisa farhana - :)

Shamien said...

WC: hehehe...kita jumpa kat sini lak!!!!kah3...

YH: huish..bahaya tol! sie molek! Celcom mmg ngengssss!! Tp, saya guno gak celcom!!kih3

Iron Butterfly said...

hahah best Min bulih gift from Paris. hihi.

somad said...

tu tektik tu nak dapat ole2

fazlin said...

haha.lucu la.celcom memey mok nenek sggh la :D

yellowherbie said...

shamien - hehe, nate celcom kalu kito saman dio buleh pitih deh?

IB - gift paris hok made in china hahaha.

somad - eh betul jugok idea demo? ntah-ntah bini ambo tipu jah tubek nombor selangor deh?!

fazlin - mok nenek sengoti celcom, meme pong.

wini said...

blog niihhh memang best, kelakar tull!!!