Thursday, January 27, 2011

Askar Jepun..

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Ambo raso di blog ni ado 2 ko 3 kali ambo tulih pasal oghe Jepun. Demo tahu deh, oghe Jepun ni bilo polite, polite telajok. Nyo tunduk jugok, nyo tunduk jugok. Nok patoh tekok-tekok kito dok bbadi tunduk nga dio.

Ambo baru gi Tokyo kemarin dulu. Ambo terbe balik Malaysia, bertolak dari Narita Airport pada suatu pagi yang agak dingin. Adalah menjadi tanggungjawab ambo, sebelum fly, ambo keno check keadaan pesawat. Check sayap, tayar, lampu, semo lah.

Jadi ambo pon turun tanggo kapalterbe nok gi bowoh. Maso turun tanggo ambo napok ado askar soghe dok jaga security sekeliling kapalterbe. Tuo jugok dio, ambo raso nok dekat pencen doh. Apobilo dio napok ambo turun tanggo, terus dio angkat lutut kanan, lalu "ttssssapppppppp!" rapat kemas keming kaki kanan pada kaki kiri. Pado maso samo, tange dio naik supo spring, lekat di dahi, tabik hormat.

Dalae hati ambo, "wow hebantnya aku di tabik sebegitu rupa". Daripado senang diri kepada bariiiiiis sedia, hanya kerana ambo. Airport lain takdok guard supo dio ni. So ambo pon balas la tabik dio (tabik nga duo jari, macho skit, hehe. sorry kak azah kalu pengakap meme keno sekeh palo aku). Pahtu ambo pong buat kijo ambo, check tayar, sayap, dan lain-lain. Habis check semo, ambo nok naik tanggo balik nok masuk pesawat.

30 minit berlalu, pesawat bersedia untuk berlepas. Askar tadi setia menunggu di hadapan pesawat. Slow-slow, trak penunda pesawat pong tolok la pesawat dari tempat parking. Maso tu jugok lah ambo nga captain napok guard tadi, tunduuuuuuuuuuk, tanda hormat dan bye-bye. Halamakkkkk, nok balas guano ni. Ambo nga captain duduk di seat pilot.

Tunduk hormat Jepun ni biaso nyo di buat bilo berdiri jah. Hok supo rukuk tu, tapi duo-duo tangan tepi badan. Tunduk hormat biaso nyo di balas nga tunduk jugok. Gak ambo nga captain duduk, jadi tokleh nok balas la. Buleh tu buleh, tapi pelik la, tunduk sambil duduk.

"Camne ni bro kita nak balas, takkan nak buat tak tau je?" captain tanyo ambo. Betul jugok. "Alah kita tunduk je lah bos", ambo kato.

Jadi supo oghe gilo lah ambo nga captain pagi tu, tetunduk-tunduk, tetunduk-tunduk, sambil tersengih-sengih supo cipan dalae cockpit pesawat.
Tunduk Jepun buleh buat maso bediri jah adik kakok Sebab lengan keno lurus nga badan. Acu try tunduk Jepun sambil duduk. Tidok ko pelik?

8 comments:

kamarukom said...

yeah..servis jpun mmg no 1 dunia..xdok muke ke kat cni abes pilot?len kali kalu nmpk tgh drive kapalterbe tu leh la jugok angkt tgn lambai hahak

Nick Name said...

ado pok cik tuo hok jago di balai ketibaan narita airport tu pn cool jugok....sore-sore dio check takut saloh line bratur....

her royal highness said...

hahahahhahahhahahahhaha...

xtau nok komen gapo.

padlie said...

hehehe, mujo dia tunduk jah. kalu dia tabik x bereti, guano kiro?

nurul said...

hihihi hahahaaaa!!

Anonymous said...

ssomaaddddd

yellowherbie said...

kamarukom - xdok la muko ambo sini.malu la ado pilot gong lagu ni.takut ado passenger ambo cam muko ambo,pah tokse naik flight ambo.

nickname - hoh guano lamo tok dengar crito demo.haha pok guard jepun strict blako deh.demo gi jepun bilo, tok oyak.kalu tidok buleh aku request flight tu.

HRH - hahahaha. x tau nok balas komen guano.

padlie - kalu dio tabik tok bereti, kito tabik tok bereti jugok.pah sapa kapalterbe eksiden baru dio tahu! :P

nurul - huhuhuhu!

anonymous - begapo dio gak wokyohhhh!!

crazee_tangerine said...

YH, bena ado jugop hok tunduk hormat teko duduk(mace kalu nok keno interview, tidok pong kalu oghe belanjo ko..)tapi tange dio kalu jate flat atas poho jari atu beradap, pah tunduk.
sekalo banyok dale ceghito samurai2 ninja ah. huhu

hehe, hepi bena ado info buleh share di blog nih. hehe.