Wednesday, March 10, 2010

Passport dan Cincin.

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe.

Ado satu cerito di kalangan crew-crew company ambo. Cerito ni femes jugok, dan cerito ni mengenai nasib seorang stewardess yang sangat beruntung. Kito bui namo Ana la ko stewardess ni ok.

Pada suatu hari, Ana gi kijo, fly ke luar negara. Dio gi Taiwan, pahtu US. Seperti biaso, crew-crew akan tido duo malam di Taiwan dulu, sebelum sambung trip gi US. Sapa di Taiwan, Ana pong naik bas gi ko hotel nga crew-crew lain lah. Duo hari lepah tu, Ana fly lagi, kali ni dari Taiwan gi US. Sapa di imigresen, alohhhhh, passport Ana hilae! Cari tu gak cari, tok jupo jupo passport. Ana ni nok meleleh air mato doh...

Tapi pihak imigresen baik. Dio kato takpo lah, Ana buleh gi US. Jabatan imigresen telipon ko US, dan Ana mendapat lampu hijau dari US. Dio buleh gi ssano tanpa passport. Jadi Ana pon fly la gi US, hati dio lego sangat. 3 hari di US, Ana pon kelik ko Taiwan skali lagi. Sapa Taiwan, seperti biasa, Ana naik bas, nok gi hotel. Maso dio duduk dalae bas tu, Ana raso ado bendo celoh kerusi bas. Tengok-tengok.....yessssss! Passport dio!! Suko hati la Ana niiiiiii.

Menarik deh cerito tu? Bagi ambo, menarik, tapi buat ambo sakit hati jugok. Bakpo ambo tok beruntung supo Ana? Ni ambo nok bui cerito ambo, versi ambo.

3 tahun lepas ambo kahwin. For honeymoon, we went to Langkawi. Di Langkawi, ambo terjun masuk laut, mandi laut. Mandi manda, suko hati. Tapi adik kakok, sedih sunggoh ambo, naik atas pantai, ambo sedar cincin kahwin ambo takdok di jari ambo. Apo lah nasib ambo nihhhh. Baru kahwin jah, ilae doh cincin.

3 tahun kemudian, yakni minggu lepas, ambo ikut sepupu ambo ngail ikan, kali ni di Terengganu. Beratus-ratus batu jauh dari Langkawi, kalu ikut laut. Fuuuhhh, ambo ngail 1 hari suntuk. Last-last ambo igat sekor, besaaaar sangat. Maso wak naik atas bot, hati ambo berdebar-debar. Ambo ado raso satu kejutan akan melanda...

Slow-slow, ambo beloh perut ikan tuh. Berdebar sunggoh sapa ambo tok nyawo gih. Habih beloh perut ikan tuh, meme ambo terkejut!

Takdok pong cincin ambo hok jatuh dalae laut duluh. Mok nenek sunggoh.

11 comments:

firdat said...

hahaha...
ado ko beloh perut ike nk jupo cincin.. mybe miracle may happen to u oneday..tp gk jge kejut la kalu leh jupo sguh nga cncin kawen tu..

tp gk meme sdeh laaaa...
u lost sumting precious in a marriage..tu la yh.. careless sgt..
g bli cincin lain pn x samo dh nga wk ile tuh.. woh ni sero nk ngepek ko yh ni.. haishh..

Anonymous said...

abe YH mr ganung dop kabo dh...
g ngail mano gk???

jauh yo g cr tmpt ngail tuhh..

NAS said...

HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA!
dpt msk raja lawak dh tok..

eZaT eLaNo said...

hahaha..lawok sungguh la yh nih..adoii..untung oh CA tuh..keciknyoh la taiwan dop..haha..

Zhihao said...

eh YH! how u know that's your ring? few hundred km away from langkawi eh! fishes migrate so far? XD

her royal highness said...

hahahah... ewin.. ewin.. sungguh kreatif cito nih.. dianne pun ajin iley cincin.. cincin merisik + cincin adioh zaman2 ngorat.. skali gus iley.. sedey.. ado gambar jah la. hu~

yellowherbie said...

firdat - ambo ingat ko cincin ambo nyo makae ko ike la, sebab tu mengharap. haha. bo la ngepek nyoh, lebih pado cukup doh keno nga bining ambo :p

anonymous - aloh kalu ambo kabo pong mung nok mari jemput di airport ko. ngail ikang 1 hari jah, pah kelik KL.

NAS - rancangan raja lawak tak klakar la kan. tak mo la masuk.

ezat elano - taiwan besar kakloh. kebetulae FA tu naik bas and tepat duduk samo jah.

Zhihao - u dont get it, do u?

alifah@along - tok berharap sapa loni doh. lamo doh ado hok baru. maso beloh perut ike tu ambo teringat cerito oghe jupo cincin hok dio ilae, tu ya ddebar tuh.

HRH - sedey dih ilae cincin. tapi yang penting adalah cinta, bukan cincin. haha, puitis pulok doh.

Anonymous said...

ni mesti influenced by a movie; baik punye cilok.. ike mutoh tubik kerongsang..hahaha..

xxyy said...

Demo sewo la kapal sonar sutir. Royak jah keje pilot berungga geng-geng tu mari nak acu tra check mano ttahu ado lagi cincin demo kat dasar laut langkawi nuh haha. ko guano ?

Bokbom said...

ngail kenyir ko YH?doh demo dok tera cari cincin tu dalae mulut ikey?mano tau sakut celoh gigi ko mano..hahaha

crazee_tangerine said...

haha... dok sero doh tubik ending hok naka2.