Tuesday, December 3, 2013

jam parok...

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

"Ah guano update pulok pokcik nih?", mungkin soalan itu di minda adik kakok lonih. Ho la tok ssaloh ko demo. Mugo ambo senyak ttipah dekat setahun, pah update 2 kali tok sapa seminggu. Tok consistence lasung deh.

 "Bro you are not consistence at all in your performance", comment instructor ambo maso training.  Hmm, tok sakut paut pong.

Biar lah, dok nok wak guano. Hari tu ambo kato abih gas doh nok blogging. Ni baru jah saknih isi gas  lagi. Baru sapa drumoh ni. Hari ni sajo ado la dekat 120 minit ambo driving. Aloh parok sumgguh nah jam. Kito nyo kijo hok tok beso lekat dalae jam. Cuaco pulok yak kemarin lagih jo'ong. Radio dalae kereto pulok punoh. Tok keno blako.

Pagi tadi alah gi ko Subang, ado satu jalanrayo tu, daripado 4 lane dio jadi 2 lane. Manusio ni secara semula jadi tokse kaloh blako. Nyo teghok jugok, nyo teghok jugok. Nyo teghok abih tae gih. Dio raso utong bilo dio litah kereto hok dok beratur, lpah tu last minute baru dio bui signal, masuk lane betul-betul.

TETAPI! tahukah anda....

Kalu kito ppakat sabar blako, beratur molek-molek, jange nok teghok atau cucuk masuk lane last minute, arus laluan kenderaan tu lagi lancar? Sabar la sikik, bukae nyo mung keno beloghat nok gi rumoh moknyae mung sebab lembu dio nok beranok pong. Lembu nyo panda beranok sediri eh! Moknyae mung tok tulong pong dio beranok jugok. Gak bakpo ambo tok pasal-pasal ssabit nga lembu moknyae nok beranok pulok.

Satu lagih. Hoh, tok abih ngepek lagi nih. Ambo cukup tok pehe bilo napok ado kereto ggalo di jalanraya pado pukul 8pagi. Acu adik kakok bayangkan konversasi ni di suatu rumah di dalam bandar...

Anok: Ayohhhhh, cepat la, adik nok gi skoloh doh ni
Ayoh: Okay semeta Ayoh gi start keto ggalo, panah enjin
Anok: Wok aloh Ayoh, atar adik gi skoloh naik kereto ggalo lagi ko?
Ayoh: Naik keto ggalo la sedak, tayar besar, selamat lagi.

Ado ko oghe atar anok gi skoloh pagi buto nga keto ggalo! Takdok deh. Pah bakpo keto ggalo dok beratur dalae jam jugok nyoh! Banyok-banyok waktu, puko 8 pagi jugok mung nok ukah atah highway?
Nih, napok nih? Tebing mung cari pasal nga aku, aku sodok kereto mung!


Kalu lori ambo buleh terimo lagi. Tapi kalu keto ggalo ambo tokleh. Mung tu in the first place tok patut pong ukah jalae rayo. Kalu nok ukah jugok pong, cari la time takdok jam. Acu bui sikit alasae gapo mung nok turut serta mewarnai kesesakan lalu lintas. OK lah puko 10 lebih doh ni. Esok nok gi berjuang lagi di medan perang bernama Federal Highway.

p/s pagi tadi beli susu kotok. Ado tando halal di kotok susu tu. Kalu susu takdok logo halal mesti dari lembu tok sembelih deh.



5 comments:

SHAMIEN A. BASIT said...

Keto galo tu gakkk, kalu bowok keto tepi dio sero po semuk. Nyo tolok kito sapa dok jatuh parit. Scary lerh.

p/s: tak konsisten pun takpo yh, asal ado update pun cukup eh XD

faizska1 said...

Hahhaha....kemah bab keto ggalo tuh..

mAy Lee said...

nyaknyo ko keto galo.. maroh gitu mo nah ko dio.. hahaha.. bia lah.. yo pon nak memeriahkan suasana jam jugak.. bnyok variety baru lah best.. ni gop keto supo tulo jah blako.. ko guano.. hohoho..
p/s : susu kotok tadop logo halal susu lembu dop islam kot, hahaha

zulimoki said...

ni baru betul update sokmo..pah jangan plk senyap setahun plk..hahhaa

Anonymous said...

Tlg sebarkan
Kegembiraan di sebalik Kedukaan Tragedi MH370

Malaysia dirundung kedukaan dengan pengumuman tragedi yang menimpa pesawat MH370. Seramai 239 penumpang dan anak kapal pada adat manusiawinya berpindah ke alam seterusnya menemui PenciptaNya.
Selaku umat Islam kita dikehendaki mengamalkan ayat 155 surah Al Baqarah .
“Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata:
اِنَّا ِللهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ
"Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali."
Kepada ahli keluarga mangsa mintalah kebaikan di sisi Allah di sebalik apa yang berlaku berdasarkan arahan Nabimu di dalam Sahih Muslim iaitu:
اللَّهمَّ أجِرني في مُصيبَتي واخلُفني خيرًا مِنها
"Ya Allah, berilah pahala padaku menerusi musibah ini dan gantikanlah untukku dengan yang lebih baik”

Berita gembira kepada kaum keluarga mangsa yang beragama Islam, kerana mereka telah terpilih menerima janji Rasulullah sebagai salah seorang yang mendapat ganjaran mati syahid akhirat.
Ini berdasarkan hadis di dalam Shahih Ibnu Hibban.
الشهادة سبع سوى القتل في سبيل الله : والغريق شهيد ،…، وصاحب الحريق شهيد ….
“Ada tujuh lagi golongan yang syahid selain daripada terbunuh di dalam perang sabilillah, antaranya mereka yang mati lemas,.. dan mereka yang mati dalam kebakaran…”

Kematian mereka merupakan kematian terindah, walaupun tragis dan boleh menimbulkan trauma jika dibayangkan saat kematian tersebut namun rahmat Allah lebih besar untuk mereka yang kini sedang aman seumpama di dalam dakapan ibu sambil menunggu tiupan sangkakala kedua yang akan membangunkan semua manusia untuk ke padang mahsyar menghadapi Hari Perhitungan.

Pemergian mereka juga diiringi dengan jutaan doa dan pengharapan yang terbaik buat mereka. Pelbagai bacaan Al-Quran mengiringi mereka, semuanya ini memberikan satu gambaran awal kemuliaan mereka. Tragedi yang menimpa mereka menyebabkan ummah bersatu dengan imam yang satu dengan doa yang satu.

Yang tinggal ialah kita yang masih tidak tahu destinasi manakah berakhirnya denyutan nyawa kita, bagaimanakah tercabutnya nyawa kita? Adakah dengan rentapan malaikat maut..di saat sedang terkinja-kinja dengan kelalaian yang diaktifkan lagi dengan dadah?

Yang tinggal ialah kita yang perlu mengikut segala acuan Allah dan RasulNya bagi memastikan kematian kita juga kematian terindah.., kematian terpilih….

Ustaz Azhar Bin Yahya