Thursday, May 3, 2012

Kucing

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe..

Anda semua sehat blako? Ambo gak rindu suuuuungguh ko pokcik mokcik adik kakok abe abe readers blog ambo. Kiro post kali ni serupo Jejak Kasih lah, buleh? Alohlohlohlohloh sayae tu gak ambo ko demo demo. Ambo ni, adik kakok, meme tokleh stop lah blogging. Gatal tu gak jari jemari ambo duo tigo bulae ni. Gatal nok nnulih, bukae gatal kok mugo laing, haish!

Dulu ambo kato tokleh nnulih ngarut blogging doh. Ho la, maso tu kkejut kak loh adik kakok weh. Tapi ambo sebenar tidok la berniat nok tutup terus. Kiro nyo ambo nok 'lay low' semeta la. Ni lamo doh berlalu, ah, mapuh gi lah, aku nok start balik. Tok lamo lagi ambo mungkin kembalikan address lamo iaitu ketokurokuning. Ambo tukar jadi kurokuning tu sebab nok lay low la konon. Tapi ni start balik, elok lah jjadi ketokurokuning semula. Bilo? Bilo demo tok jjupo address kurokuning. Kalu takdok hok ni, try namo lamo ok sayang?

So, apa cer? Cer ambo? Banyok cer naka dan cer tolo ambo. Tapi kiro basi doh la, sebab ambo tok blog slaluh. Tapi pete sakni ado jugok la satu tragedi jjadi ko ambo. Tragedi tolo. Bakpo tolo? Gak baco lah nok tahu gak..

Ambo pete sakni ni adik kakok, gi jogging. Riadah skit. Ambo ni kurus jah tapi gak hudoh benar gih kalu tange halus perut bucit. Perut ambo tidok bucit, tapi kalu tidok hungga gak, bucit la. Ambo hungga keliling condo jah. Maso hungga tu adik kakok, ambo tengok budok soghe nih dok pege kucing. Budok jatae, umor ado la 5 tahun. Kemah keming dio pege kucing tu. Ambo biar jah. Next round, sapa tempat budok tu lagi. Masih pege kucing.

Ambo tengok nayo molek kucing tu. Dio khejung habih gheng gih nate kucing tuh. Tapi dio bukae niat nok wak nayo. Sebab sambil dio cekik tekok kucing tu, muko dio gesel nga muko kucing..

"mmmmm saaaaayang cat. Saaaaayang cat ni. Comel nyierrrr cat ni, saaaaayang sangat-sangat"

Cat nyo ssembul butir mato doh. Jjelir 2 inci doh lidoh cat. Aku sero tidok lamo lagi oksigen tok sapa ko otok cat ni. Ambo pong gi dekat budok tu. Kelih sekeliling, takdok pong oghe dewasa hok jago dio. Tapi biaso jah gini, sebab dalae condo.

"Err, dik, abang tengok kesian sangat kat cat adik ni. Sakit dia tu. Bagi abang jap boleh?", ambo oyak ko budok tu. Dio kelih ko ambo. Kkejut jugok napok muko dio, ado oghe tok kenal tibo-tibo mari tegur.

"Ini cat saye lah. Sukati saye lah. Nak bagi abang buat apa?", dio ttepik ko ambo. Ye adik kakok, ttepik.

Budok ni nok keno jetik kakku ni. Silap hari bulae aku bui nnipah sbutir baru tahu. Kecik-kecik panda nnepik ko oghe. Sabar, sabar. Bokali mok ayoh budok ni ajar dio nnepik kali ado strangers tegur. Ambo berlembut lagi...

"Dik, camni la, abang nak tengok cat adik lompat-lompat boleh?"

Kali ni dio dengar. Dio pong letok kucing tu atas rumput. Hoh, lepas tu gaaaak, lari celida la wei kucing tu. Lari supo tok cukup tanoh gih. Ho la mugo nok mapuh doh sakni keno cekik. Budok tu kelih ko ambo. Mato dio berair. Mulut dio tutup rapat. Ah sudoh doh la.

"Abang la ni! Tengok, cat saya dah lari. Abang la nni huaaaaaaaaaa!!!!", dio lari menuju lift condo.

Ambo, dengan penuh tanggung jawab nye, pon lari jugok ko blok ambo (blok lain). Mano ttahu pok budok tu oghe gedebe. Keno jetik telingo tok ppasa. Tobat ambo tokse lari keliling blok 30 hari.

12 comments:

Anonymous said...

yabedabeduuuuuu! utom ambo weh bkk2 blog demo aineh tgk2 YH kembali lg dgn citoo gong! =DD demo gak bkk cito ckik wak ambo ko'o slalu sukoo. mace2 skmo tragedi dioo. hahaahah!

Anonymous said...

hahaha..parokkk..lari abih kucng ore..haha..

yellowherbie said...

Anonymous - haha cito gong tokkae habih keno ko ambo. Aaado jah bendo pelik jjadi ko ambo. Timo kasih baco blog ni.

Anonymous - tu lah, hilae doh tok tahu kucing tu sebab ambo. Tahu ko mok pok dio parok.

nuufizz said...

welcome back!!!
lamo kakloh serow menunggu YH blogging ssmula.
dok saba serow nok baco cerito YH hok tolo and what so ever tuh...

nuufizz said...

welcome back!!!
lamo kakloh serow menunggu YH blogging ssmula.
dok saba serow nok baco cerito YH hok tolo and what so ever tuh...

my name is ivana said...

finally ber-update gak, cerita kamu buatsaya dok gelak sorang-sorang kat office..he he he keep on writing YH!

Anonymous said...

plezz update blog ni sokmo..suko sgt2 nga crito2 YH..hehehe

Anonymous said...

YH ado fb dop???namo gapo eh??

Hanis Syuhada said...

akhirnya.. ade entry baru:)
meme bulih wat release tension..

anNaqia said...

oyeah! ado smula dh. kemah keming kurokuning. tq!

nashitahzakaria said...

ambo suko bena lah wei...

Syazwan Che Deraman said...

update jugok!

keep updating bos.