Saturday, March 12, 2011

i love Sarawak

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Tekejut ko baco title post ni? Relax la. Kito ni jange cepat murih, lamo kae cepat tuo. Kelate meme la di hati ambo tapi ambo kae nikoh nga oghe Sarawak. Keno la sayae negeri dio jugok. Hehe. Selain dari sebab bini ambo, ado jugok bendo lain hok buat ambo suko Sarawak. Nati lah ambo cerito panje lebar lagi. Tabiat ambo ni meme suko tulis mukaddimah dulu bilo blogging...

OK mari kito start. Ambo, anok bini, nga toktuo ambo kemarin dulu gi Kuching. (Toktuo ambo oghe Sarawak hok menetap di KL). Sambil melawat sanak saudara, kami juga mengambil kesempatan untuk melancong. Ambo gi Santubong, kelih rumoh tradisional oghe Sarawak. Ambo ni biso kecek Sarawak, tahu dok. Sapa ado mokcik tu tekejut, sebab dio ingat ambo oghe Iban (seriously).

Muko ambo ni jauh skali Iban. Anyway, ado satu kali tu ambo nga mertua gi bbeli skit di market. Market ni tidok la betul-betul di Kuching, tapi jauh sikit. Parking kereto di car park, tinggal dekat 5 jam. Bilo nok tubik dari car park, terjadi la satu perbualan...

Mertua ambo : Brapa parking?
Aunti parking : Anam poloh sen. (60 sen)
Mertua ambo : Hahhhh?
Aunti parking : Aiiiih, lu paking lama tadi oooo!!!

Toktuo ambo nyo, tekejut sebab parking 5 jam, tapi bayar 60 sen jah. Aunti tu pulok ingat dio tekejut sebab mahal, dio pulok hok maroh ko kito.

Mertua ambo : Bukan, saya ingat kene bayar sampai 20 ringgit.
Aunti parking : Lu aaaa, manyak songeh oo.

Masae ccetung muko dio, bokali dio ingat mok ambo sarcastic nga dio. Ambo tengok di tiket parking tu tulis "IF LOST PENALTY RM 20 IS TO BE PAID UPON EXITING". Nok ssuko pon ado jugok. 20 ringgit? Aunti, kalu aunti gi parking di Pavilion di Bukit Bintang tu kae, kalu aunti tok hilae tiket pon keno bayar dekat 30 ringgit. Kalu hilae tiket? 80 ringgit kot. Buleh buat aunti kato ko management, "Hai, lu gila aa?"

Tapi bab parking muroh ni, Kelate pong muroh jugok deh? So, I love Kelate also lah. Satu lagi ambo nok ssuko pasal Kuching, namo bulatan dio. Kuching ni banyok roundabout. Namo pong panje-panje. Ado doh bloggers hok buat lawok pasal roundabout namo panje di Kuching. Kenny Sia pon ado tulis. Tapi ni versi ambo. Mari tengok contoh namo-namo bulatan ssano..

1) Bulatan Datuk Amar Abang Haji Suleiman Bin Haji Taha
2) Bulatan Datuk Menteri Abang Haji Mohammad Zin Bin Haji Salleh
3) Bulatan Datuk Temenggong Abang Kipali Bin Abang Akip
4) Bulatan Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah Bin Datuk Bandar Abang Haji Mohammad Kassim

Hok nombor 4 tu kemungkinan besar adalah nama bulatan paling panje di dunio. Someone should call Guiness Book of World Record. Mungkin jugok masuk doh dalae buku tu. Namo original Datuk-datuk semo tu padahal pendek jah. Soghe tu Suleiman. Pah soghe lagi Zin. Pah hok tu Kipali, saing dio Abdillah. Tapi sebab jasa tokoh-tokoh tu, capur nga ibadat Haji, pah namo ayoh lagi, jadi la panje lagu tu.

Buleh dok demo imagine perbualan Si A hok lamo doh menetap di Kuching, nga saing dio, Si B, hok tidok beso nga jalae di Kuching.

A : Hoi dok mano demo boh?

B : Dalae kereto doh ni, alah gi rumoh demo. Kot mano ni?

A : Sapa mano doh tu?

B : Tadi baru lepas Bulatan Datuk Temenggong Abang Kipali Bin Abang Akip

A : Eh saloh tu, rumoh ambo keno lalu Bulatan Bulatan Datuk Menteri Abang Haji Mohammad Zin Bin Haji Salleh. Bakpo demo paka Bulatan Datuk Temenggong Abang Kipali Bin Abang Akip nyoh??

B : Wok aa loh. Ambo ingat keno pakai Bulatan Datuk Temenggong Abang Kipali Bin Abang Akip. OK ambo ikut signboard gi ko Bulatan Bulatan Datuk Menteri Abang Haji Mohammad Zin Bin Haji Salleh lah ni. Pah sapa situ ambik jalae mano?

A : Bilo sapa Bulatan Bulatan Datuk Menteri Abang Haji Mohammad Zin Bin Haji Salleh demo ambik pukol 3, pah gi straight jah. Lpah 5 kilometer demo sapa di Bulatan Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah Bin Datuk Bandar Abang Haji Mohammad Kassim. Gi straight lagi, pah masuk lorong hok mulo-mulo skali sebeloh kiri, pah sapa la rumoh ambo.

B : Aik? Pah, ni, ya ambo sapa di Bulatan Datuk Amar Abang Haji Suleiman Bin Haji Taha bakpo pulok ni?

A : Gilo mung ni.

Pening weh dok copy paste namo bulatan nih. Demo ingat ambo rajin ko nok tulis sbutir-sbutir namo tuh. Biar dok pong. OK lah, 45 minit lagi ambo nok keno gi airport doh. Kijo jauh malae ni, insyaAllah sapa Italy esok. Denu roundabout ado satu jah. Namo gapo tok ingat.

Tapi meme bukae Bulatan Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah Bin Datuk Bandar Abang Haji Mohammad Kassim lah.

10 comments:

Shamien said...

La...bru igt nk puji rajinnya YH tulih nme panjae2...tup2 C&P jah! Hahaha...fly save! G Italy 2 shopping ppuah!

Izah~♥ said...

Hahaha memang swk ni glamour ngan roudabout yg besar hahahaha kelakar la YH ni....

Bila balik Kuching lagi???? YH bpa lmk ambik masa alu pande klaka swk?? hehehehe

her royal highness said...

^_^

*takdop modal nok komen tapi nok komen jugok. haha.

Iron Butterfly said...

haha you read my mind. i was about to comment rajin nyo taip namo2 roundabout tuh. skali confess siak2 dio copy-paste. lol

yellowherbie said...

shamien - copy paste pong pening mek weh, dok ttukar hok mano satu. italy shopping, for women only hehe.

Izah - insyaAllah ada balit kuching gik pastok, ada hal. kamek dah 4 tahun kawin org srwk mun sik pande juak nang sik sayang bini la nak?

HRH - takdok modal? cmon la dianne you can at least say the blogger is so handsome that women cry. oh my gilo poyo.

IB - copy paste after writing the original one from number one to four, which took me about 10 minutes i think.

ina 82 said...

tu la..ambo duk sini 2 tahun doh tp tak dok so rabuk ambo ingat nama bulatan tu..panje sangat malas nok hapal..hhehehee.mun suruh kelakar saraw boleh la...

Izah~♥ said...

YH~ hahaha bena ya.... 4 tahun terlalu cukup ya k blajar klaka swk... hehehe welcome back ke kuching lak... knk tok kuching pun dah kedak KL...busy jak....

ina82~wahhh, ktk pun pande juak klaka swk? hihihi

NAS said...

urang kuching pun gk sik hafal nama bulatan ya pok..
hahaha..
mek org salu main sebut jak cth mcm;

"bulatan kat Petronas"
"bulatan kat SESCO"
"bulatan kat Normah"

p/s: sekda masa nak ingat nama pjg2.. HAHA!

Anonymous said...

weeyyy..namo roundbout nom 4 tuh mmuloh monyea ambo..ma ambo ore srwk..tp ambo fail klaka srwk..hoh,
meme jjodoh sggh ore klate nge srwk nih..haha..

mokteh said...

mace-macelah budak ni!!!!.kalu pembaca tak senyum sikit pon mesti ada kure mana2.belit lidah nak sebut bulatan tu.heeheee