Thursday, December 9, 2010

kaba..

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe-abe...

Ok ado update skit, tapi post ni pendek jah. Baru ni ambo kijo gi australia, so ambik kesempatan jupo sepupu ambo hok blaja nok jadi dokto denu. And ambo dengar cerito hok buat ambo nok suko sapa beguling bating.

Sepupu ambo ni ngaji medic di australia. Jadi maso cuti dio kelik malaysia, kijo di hospital dekat rumoh dio di terengganu. Ado skali tu dio nga doktor senior merawat seorang pesakit tuo. Nok di jadikan cerito, doktor senior tu berasal dari selangor. Tapi sebelom kijo di terengganu dio kijo di spital besar kota bharu, jadi dio pandai sikit-sikit la kecek kelate.

"Pokcik, maso pokcik reboh hari tu, pokcik kaba ko tok kaba?", tanyo doktor kepada pesakit.

Dan jawabnyo pesakit tuo tu "Nok kkabor kok rang guane doh saye tok sedar".

Jadi pengajaran di sini, khasnya kepada orang luar yang nak cakap kelantam, perlu di ingatkan bahawa bahaso kelate nga terengganu adalah tidok samo. Ok, tu jah nok oyak. Oh, sory kalu demo raso cerito ni tok lawok, dan merugikan maso demo. Bokali ambo hok tok pandai bercerita. Tapi bilo ambo dengar cerito ni ambo suko ko-o.

Nota:
"Kaba" bagi oghe kelate maksudnyo "sedar". Tapi "kabor" bagi oghang teganu maksudnya "beritahu"

6 comments:

Iron Butterfly said...

hhahahaha i give him A for effortlaa.

AiNiey said...

walaupun tak lawak sangat, info yg d kaba (trgn) berguna,hehe..

her royal highness said...

hahaaha. "Like" ainiey's comment.

nurul said...

haha. mak saya selalu cakap mcm tu kt ayah saya kalo dia tgh mamai2. haha

Kelapa...Pecah said...

ahahah.. biasolah.. itu uniknya masyarakat malaysia.. banyok dialek..

ambo pun ado pengalaman gitu jugop nga saing oghe Kedoh....
Hari tu kawe ajok dia g make di Gerai Char Kuew Tiow dale Kem TUDM Labuan. pah tu kawe tanyo la dia keda ni tok bukok ko SIE..Nya jawab ko dio keda tu hok oghe MELAYU...2 kali kawe tanyo tetap jawape dio samo.. pah tu guling bating kawe dok suko ngan abe2 pilot tu...wakaka

Honeydew said...

sedap sungguh blog ni..supo make nasi ngn budu cicoh pucuk tere..haha..lawak2..ambo tagih blog ni doh..bilo nk update ni.. kredit to YH..hebat boh