Thursday, August 26, 2010

Hatu lagi

Assalamualaikum pokcik mokcik adik kakok abe abe...

Ha, ni ambo ado cerito hatu lagih. Takpo ni bulae Ramadhan, syaitan nga iblis keno ikat blako, jadi cerito hatu pon tok takut la. Yo ko? Pahtuh, kalu masuk hutae, mulut buleh celupar la? Jange deh. Syaitan dan makhluk halus ni berbeza. Makhluk halus tok keno ikat bulae poso ni.

Ok ok, bui tazkiroh pulok doh. Sakni kato nok cerito hatu. Cerito hatu kali ni, adik kakok, tidok la pelik sangat. Mungkin ramai la antara demo, hok rajeng dengar cerito ni pong. Jadi jange ssaloh ko ambo kalu demo dengar doh cerito ni puluh juto kali. Mugo ambo baru dengar tu gak, ambo pong nok cerito la.

Dulu wife ambo blaja di UIA Gombak. Situ kae dekat nga hutae-hutae (hehe, pembaco blog hok blaja UIA jange maroh deh, bulae poso kae ni). Jadi banyok la cerito "menarik". Bagus jugok, lepas dengar cerito menarik gini, buleh la budok UIA study sapa subuh, tok payoh kopi pong takpo, meme tidok ngatuk mato. Ok ok, bbobe lagi ambo ni, cerito tu tok start-start lagi. Jadi begini....

Satu malae tu, ado student ni (perempuan), gi study di bilik prep. Maso tu dekat rayo cino, jadi ramai la student balik kampung. Sunyi jugok la bilik prep tu. Tapi dio kuatkan semangat jugok, dio nok perabih assignment. Masuk la dio dalae bilik prep tu. Bilik tu tidok la luas sangat, ado la buleh muat 30 students. Size standard bilik kuliah gitu.

Malae tu, dio jah student hok study di bilik tu. Sunyi. Tapi lego hati dio, tidok sapa pong 5 minit, ado soghe lagi student masuk bilik tu. Siapa? Saing baik dio. Molek benar lah. Puah-puah study, buleh bual-bual jugok deh? Fine. 60 minit masa berlalu. Otok pong tepu.

"Apsal ko tak balik kampung?"

"Aku nak saving skit"

"Ooo. Ko dah siap assignment yang Encik Zul bagi tu?"

"Dah"

"Oooo. So ko tengah buat assignment apa pulak tu?"

"Tengah kemas note je"

Belebokkkkkkkkkkkkkk, kotak pensil dio tibo-tibo jatuh dari mejo. Rancak berbual, kotak pensil di hujung mejo pon tok perasae nok jatuh. Biasa lah, ralit sangat. Dio pong tunduk nok ambik kotak pensil dio hok jatuh bertaburan. Maso dio tunduk di bowoh mejo tu, kelih kelih, saing dio hok depae mejo dio tu, eeeeeeeeeeeeee....takdok kakiiiii adik kakok weiiiiiiiiiiii!!!!

Dio pong baco macae-macae, ngucap banyok-banyok, istighfar banyok-banyok. Slow-slow, dengan terketar-ketar, dio bagun balik, mengadap sekali lagi saing dio. Saing dio tidok la bertukar menjadi hantu yang berwajah hodoh dengan gigi menyeringai dan berdarah. Tapi saing dio normal jah. Apa lagi, dio pong start la kemas kertas nga buku-buku dio, nok blah cepat-cepat la. Masih lagi saing dio tetap menulis nota.

Dio pong tubik bilik tu cepat-cepat. Dio takut reboh beleping sebab ketakutan telajok. Baik dio cabut, sebelom saing dio yang tidak berkaki itu menukar fikiran untuk merubah rupa. Dan, sebaik sahajo dio melangkah keluar dari bilik itu, dia dengar saing dio berkata,

"Apsal, dah tahu ker?"

12 comments:

dieYah said...

haaahh sudoh doh la....kt mahallah mno 2...?acu tnyo wife tuh...dri bulu romo weh sero...kalo g tnds sore2 rilex jh, ni debar duk dak duk dak plop...mitok jauh la weh, ambo xmitok nk jupo nga makhluk 2...xse..

Lisa Farhana; said...

mahallah mana ni?
dah seriyau ni ha.
hahaha XD

IznieShinji said...

kat uni ambo pun ado.atu korok kering xdok palo..main tenusuk celoh rak buku.tapi ambo steady jah.hahahaha.

Anonymous said...

Ramai org yg silap bro... yg kena rantai tu.. iblis je..

Jin & syaitan masih bebas dlm bulan puasa ni... Saya baru saja baru2x ni mengikuti sessi membuang saka oleh seorang ustaz pada awal ramadhan.

Nick Name said...

wei la....doh saing dio duduk selo atas kusi, nok napok kaki guano....

Anonymous said...

ambo nok tupae royak ceghito hatu ghetek. dalae tengohae bulae tujuh tahun ni. bulan lepah la. kawe gi auk seteseng di Lumut dan kawe menginak di satu hotel sederhana mughoh dekat seteseng minyok tepi bukit. malam pertama takdok gapo-gapo...pahtu malae ke2 lepah penat rukah kapal kawe pun tido la dan lebih kurae pukol 3 pagi kawe jago dari tido sebabnyo kawe ssero ado mugo tarik jari telunjuk berulang kali.
kawe celik mato dan tengok sekeliling takdok gapo-gapo. kawe pong tarik kain selimut dan baco ayat kursi dan tido sapa pagi. pukol 7 kawe bangun mandi dan tibo2 kawe teraso sakit di bahagian ke malu wan ....aaa sudoh kijo. ruponyo anggota tubuh yang satu tu bekok. kawe tok tahu la ado kaitan dgn kejadian malam tu ko dok. lepah tigo hari baru laaa surut...kawe como minyok gamak jah. itu la ceghito kawe. ikuk la nok ccayo ko tokse.

nurul said...

aah kn mano thu saing dio duk selo
tp gpo2 pong seram!

her royal highness said...

hhahaha.. EWIN! i heard this story before. tok ingak sapo crito tapi yolo doh urband legend UIA ni. huhu~

ado so lagi ore kato (sapo tau wat rumours) konon KC (khadijah college kat matric uia) tu spital. but anyway, hosp or not.. ado la suatu malam maso budok2 duk study ado pok gad tegur kat luar tingkap.. "hai.. x abis2 lagi ke study?" budok2 pakak nepik blako. why? sebab bilik study tu kat tingkat 8! haha.

btw if you visit this resort at cherating, IM***NA.. pah dio nok upgrade bilik to suite. x payoh la. saim2 kat ofis ni, 2-3 ore doh keno.. tokleh tido/keno kacau/hantu muncul di tingkap..

sekian. ngee~

HRH

syakira _508 said...
This comment has been removed by the author.
syakira _508 said...

Her royal highness,
Hahaha..betul2..sayo loni duk belaja kt UIA PJ..and stay kt mahallah khadijah tu. Mace2 crito doh la denganyo..hosptal la, bilik mayat la.adeyhh..

and crito pasal pok gad tu..haha..meme banyok lah hok duk crito nyoh. Hari tu mugo bnyok sgt kecurian, ado oghe kato toyol plk..

tok tau la nok cayo ko tokse. mugo bendo2 goni ni, tok kiro la spital ko, gapo ko, pok2 dio meme ado mano2 jah..hehe

:D

KoKo steLLa EliXiR said...

ianya akan lebih sedap begini..

si a kata
"aku nak masuk dulu la.. da ngantuk ni.."

si b plak kata.
"nak balik ke dah tahu...???"

ahahaha.
da biasa dgr cite neh.
tp versi kelantan neh agak menarik.

Anonymous said...

Bila ditanya begitu, sepatutnya dia jawab,

" Tak ! You yang sebenarnya tak tahu yang I tahu perasaan you yang you ingat I tak tahu tuh ! "

Rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=DIp2cy8DRgQ